na pet godina

Ostvaruje se plan DP-a: Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak

17.05.2024 u 09:36

Bionic
Reading

Ostvaruje se plan Domovinskog pokreta o poreznom rasterećenju hrvatskih iseljenika koji se planiraju vratiti u domovinu. U Programu Vlade za razdoblje 2024.-2028. navodi se da je obiteli temelj hrvatskog društva: nastavit će se promicati populacijske mjere usmjerene prema rastu stanovništva, povratku hrvatskih iseljenika te kontroliranom i ciljanom useljavanju

'Mjerama fiskalne politike poticat ćemo povratak hrvatskih državljana u Hrvatsku te ćemo za hrvatske državljane koji su neprekinuto boravili u inozemstvu najmanje dvije godine uvesti oslobođenje od plaćanja poreza na dohodak u trajanju od pet godina', navedeno je u poglavlju Suverena Hrvatska.

Osim toga, povećat se broj stipendija pripadnicima hrvatske nacionalne manjine koji studiraju u matičnim državama i u Hrvatskoj (500 do kraja mandata). Nastavit će se inzistirati da Srbija ispuni preuzete obveze koje se odnose na zastupljenost pripadnika hrvatske manjine u predstavničkim tijelima. Nastavit će se pružati potpora jačanju položaja i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta Hrvata svugdje gdje žive u svijetu. Proširit će se opseg i povećati potpora projektima strateške važnosti za Hrvate izvan Hrvatske.

  • +63
Konstituirajuća sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Domovinski pokret u svom je programu predvidio osiguravanje financijske potpore povratničkim obiteljima u vidu jednokratne pomoći za troškove preseljenja i ishodovanje dokumenata, te oslobođenje od poreznih obaveza tijekom 10 godina od preseljenja u Hrvatsku, uz mogućnost produljenja te mjere.

  • +2
Domovinski poret predao listu za EU izbore Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

Podsjetimo, Domovinski pokret najavio je da želi napraviti mrežu centara za povratnike, a naglasak je na hrvatskim iseljenicima u Južnoj Americi. Poseban ured pri Ministarstvu vanjskih poslova trebao bi se baviti olakšavanjem povratka hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u domovinu. Ne samo to. Ured će se baviti i kontrolom i postrožavanjem uvjeta za dolazak stranih radnika koji nemaju hrvatske korijene.

Prema postojećim propisima, potomci hrvatskih iseljenika ne trebaju poznavati hrvatski jezik da bi dobili hrvatsko državljanstvo. DP u svom programu traži da se obavezno poznavanje hrvatskog jezika propiše za strance koji nemaju hrvatsko porijeklo, čak i za one koji u Hrvatsku dolaze samo na privremeni rad.