nezgodna pitanja

Brat budućeg ministra je u plinskom biznisu BiH; Penava: 'On puni boce, one za kuhinje'

16.05.2024 u 20:55

Bionic
Reading

Ivan Penava odgovarao je na pitanja RTL-ove novinarke pa tako i na pitanje o tome zašto je koalicijski sporazum DP-a s HDZ-om potpisan iza zatvorenih vrata. “To jednostavno nije javni dokument”, rekao je Penava, dodavši kako je to sporazum dviju partnerskih strana u koaliciji

"U suštini su stavljene sve točke komunicirane s jedne i druge strane tako da su prihvatljive, održive, da postoji reciprocitet osvojenih glasova”, kazao je Penava za RTL.

Na konstataciju da se tako stječe dojam na se nešto skriva, kahao je: “Prvotno nisu bili predviđeni mediji, nije bilo potrebe za javnošću. Niti jedan koalicijski sporazum nije bio vidljiv javnosti, ne znamo detalje (ranijeg op.a) sporazuma MOST-a i HDZ-a.”

Odgovorio je i na pitanje je li što od svjetonazorskih pitanja ušlo u Vladin program. “Pomalo mi u uho ulazi kolega na stubištu koji priča s dozom nerazumijevanja o tome što je to. Uvodi se zabuna, pokušava se građane zbuniti da HDZ tvrdi da će sve ostati po starome, a DP tvrdi da će sve promijeniti. Ne, to nije tema. Forma od otprilike 20 posto našeg udjela u novoj Vladi reflektirat će se”, odgovorio je šef Domovinskog pokreta.

Na pitanje je li prihvaćen zahtjev da se otvori Muzej komunističkog terora, kazao je da su prioriteti demografija, poljoprivreda, a tek onda spomenuti muzej.

Upitan je i jesu li se Mario Radić i Plenković posvađali oko javnih poduzeća. “Odakle sad ta fama? I sam sam bio iznenađen da Radić ipak nije bio u stanju doći na mjesto ministarstva gospodarstva.” Na pitanje je li to zbog Pavla Vujnovca, uputio je da se to pitanje postavi Radiću.

Na kraju je odgovorio i na pitanje hoće li predstavljati problem činjenica što je brat budućeg ministra gospodarstva Ante Šušnjar u plinskom biznisu u BiH.

“Molio bih vas da ne brkamo. Što se tiče brata Šušnjare, on već dugo prije nastanka PPD-a ima biznis punjenja boca; on puni boce i prodaje ih, one za kuhinje." O tome hoće li ministri imati repove u Vladi, odlučno kaže: "Dovoljno ste me upoznali na političkoj sceni. Svi imaju zeleno svjetlo i podignutu rampu da odrade kvalitetno posao. Onaj tko se ogriješi o zakone i stavi se ispred javnog interesa, bit će bivši i nadam se da takvih neće biti”, zaključio je Penava.