BEZ HOT SPOTOVA

Ostojić: U Hrvatskoj samo odmorišta za izbjeglice

26.10.2015 u 18:55

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić potvrdio je u ponedjeljak u Opatovcu da dogovorom predsjednika država i vlada zemalja s izbjegličke rute, koji su se jučer sastali u Bruxellesu, nije predviđeno osnivanje hot spotova u Hrvatskoj, nego odmorišta u kojima bi se migranti zadržavali iznimno kratko te iz njih bili prevezeni prema Sloveniji

‘Hrvatska od početka traži da se problem s izbjeglicama i migrantima rješava na njegovu izvoru - u Grčkoj. Grčka mora napokon postati zemljom u kojoj ne samo da rade hot spotovi, nego se radi i kompletna registracija’, rekao je Ostojić, dodajući da bi one koji ne zaslužuju međunarodnu pomoć i zaštitu vratili u zemlju iz koje su došli.

Po njegovim riječima, smisao dogovora iz Bruxellesa jest izbjegavanje jednostranog djelovanja pojedinih država, a uvjet da dogovor zaživi je da prorade hot spotovi u Grčkoj. Ostojić je rekao kako je Hrvatskoj najvažnije da ‘tranzit ide’ te je ocijenio da ‘problem dogovaranja Hrvatska nikad nije imala’.

‘Imamo problem da netko pokušava napraviti sabirni centar u Hrvatskoj’, rekao je i ocijenio kako Hrvatskoj odgovara dogovor iz Bruxellesa među ostalim i zato što se u njemu ne govori o hot spotovima u zemljama na zapadnobalkanskoj ruti, nego o odmorištima. Riječ je o mjestima na kojima bi se izbjeglice zadržavale vrlo kratko prije prijevoza dalje, objasnio je.

Ocijenio je kako se otvaranjem odmorišta usporava priljev izbjeglica i migranata i daje Grčkoj predah da riješi hot spotove, a Njemačkoj da se stabilizira u vezi s prihvatom i vraćanjem onih koji su s područja koja ne uživaju međunarodnu zaštitu.

’To je privremena mjera koja bi mogla uroditi plodom’, poručio je, dodajući kako će se u državama na zapadnobalkanskoj ruti osnovati kontakt-točke na kojima će se razmjenjivati informacije o kretanjima izbjeglica i migranata. Te bi točke trebale ‘proraditi’ u četvrtak zajedničkom videokonferencijom u 15 sati, rekao je i dodao da se dogovor odnosi i na dolazak promatračke misije Frontexa u Šid radi nadgledanja prijema i transporta izbjeglica iz toga grada prema Hrvatskoj.

Na pitanje novinara je li u Bruxellesu bilo govora o brojkama, to jest o tome koliko bi koja država trebala primiti izbjeglica i migranata, odgovorio je kako Hrvatska zna svoje kapacitete, a oni su dostatni za zbrinjavanje pet tisuća osoba.

Rekao je i kako će se, čim proradi zimski tranzitni centar u Slavonskome Brodu, izbjeglice i migranti u njega prevoziti vlakom iz Šida, i to hrvatskim sa sedam vagona, a centar u Opatovcu bi se zatvorio.