traži očitovanje

Ostojić o aferi SMS: Gledamo jednu sapunicu koja se koristi za unutarstranačke obračune

08.05.2019 u 10:58

Bionic
Reading

Ako se pita SDP-ovog Ranka Ostojića, predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, HDZ aferu SMS koristi za unutarstranačke obračune, i zbog svega bi trebalo reagirati i Državno izborno povjerenstvo

Zbog najnovijih događanja u aferi SMS, odnosno napisa da je Franjo Varga dobio nalog da nadzire i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost tražit će očitovanje nadležnih tijela.

Potvrdio je to novinarima u Saboru predsjednik tog Odbora Ranko Ostojić. 'Zatražit ću očitovanje od strane nadležnih službi. Moram istaći da je od listopada prošle godine Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost uključen u traženje informacija od strane nadležnih tijela, ne samo MUP-a nego i DORH-a i sigurnosnih službi. Prije svega oko curenja podataka iz istrage, ali jednako tako i svih ostalih detalja. Suđenja su nejavna, a zapravo imamo informacije koje izlaze u pojedinim tjednicima i dnevnim novinama. Ono što ja sa svoje strane moram reći da smo i tada tražili i da inzistiramo na tim očitovanjima, ali nažalost s javnosti ne mogu podijeliti podatke iz tih informacija jer je sve klasificirano i dostupno je samo članovima odbora', kazao je Ostojić.

Kada dobiju sva očitovanja, dodaje Ostojić, tražit će da se na temu afere SMS sazove i posebna sjednica odbora.

Upitan koristi li se afera SMS za unutarstranačke obračune, Ostojić kaže da su i sami HDZ-ovci to rekli. Smatra da se zbog svega treba sazvati i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

'Mene je iznenadilo od premijera, a sada i predsjednica kaže da neće sazivati. Oni smatraju i javno kažu da oni nemaju informaciju o tome što se događa. To vam je sigurnost i povjerenje kad čujete od premijera koji je nadležan za sve službe koje ga trebaju informirati, da on nema informaciju. Možda sam ja bolje informiran nego gospodin premijer. Zasigurno da ovo zaslužuje ozbiljnu sjednicu i ozbiljne odgovore. Mi gledamo jednu sapunicu koja služi za unutarstranačke obračune. U tijeku je kampanja, signali se šalju, pretpostavljam da to treba upravo na taj način gledati. Mislim da DIP treba ovdje intervenirati jer previše je tih unutarnjih sukobljavanja koji se koriste u izbornim procesima', kaže Ostojić.

Na pitanje koliko je zadovoljan suradnjom s nadležnim tijelima, Ostojić je poručio: 'Što se tiče sigurnosnih službi, one odgovaraju žurno. A što se tiče MUP-a, navest ću podatak da odbor ima već 55. sjednicu, a ministar još nije bio ni na jednoj sjednici. To govori koji je odnos prema parlamentarnom nadzoru, tijelu koje treba nadzirati rad policije.'