ISTRAGA SE NASTAVLJA

MUP se oglasio o napisima da je Brkićev kum naredio Vargi da nadzire ministra Božinovića

07.05.2019 u 12:08

Bionic
Reading

Nakon napisa u Nacionalu da je kum Milijana Brkića naredio optuženiku iz afere SMS Franji Vargi da elektronski nadzire ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića MUP je u utorak izvijestio da je policija o svim saznanjima izvijestila državno odvjetništvo te da se kriminalističko istraživanje ovog slučaja nastavlja.

"Uvažavajući činjenicu da se radi o aktualnom kriminalističkom istraživanju koje provodi Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, nismo u mogućnost u javnosti iznositi dinamiku i taktiku te pojedinosti samog kriminalističkog istraživanja kao niti pojedinosti o uključenim osobama.

Policija je o svim saznanjima i dokazima do kojih je došla pretragama pokretnih stvari u ovom kriminalističkom istraživanju, izvijestila nadležno državno odvjetništvo.

Također, u slučajevima u kojima je policija tijekom pretraga pokretnih stvari utvrdila potreban stupanj sumnje, podnijete su kaznene prijave protiv konkretnih osoba. Kriminalističko istraživanje se nastavlja", priopćio je MUP.

Nacional je u broju od utorka objavio da je u ožujku prošle godine Blaž Curić, suborac, prijatelj i kum Milijana Brkića, potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a, zatražio od informatičkog stručnjaka Franje Varge, ključnog protagonista afere SMS, da nadzire elektronsku poštu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Varga na to navodno nije pristao. "Jedno su žene i intimne prijateljice, a drugo je državni vrh koji je pod paskom SOA-e i ostalom zaštitom", objavio je Nacional.

Pretres Vargine kuće u Belišću

Istovremeno policija je u utorak ponovno krenula u pretres Vargine kuće u Belišću zbog, kako se doznaje, odavanja službene tajne i povreda tajnosti postupka.

Glasnogovornik osječkog Županijskog suda Miroslav Rožac potvrdio je da je sud izdao nalog za pretragu na zahtjev tužiteljstva.

Varga je medijima prošlog tjedna izjavio da je "zatražio sastanak u Državnom odvjetništvu", kako bi rekao tko mu je dao SMS-ove za koje ga se tereti. Prema medijskim napisima u ponedjeljak je, po dolasku u osječko Županijsko državno odvjetništvo kazao kako je došao "po svoju opremu", dok je njegov odvjetnik Mario Poljak medijima izjavio da je "kasno dobio obavijest o sastanku pa nije stigao doći iz Zagreba".

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo ranije je izvijestilo da temeljem teksta objavljenog u tjedniku Nacional od 30. travnja 2019. 'Transkripti o špijuniranju', poduzima potrebne radnje, te je naložilo provođenje izvida policiji zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela odavanja službene tajne i povrede tajnosti postupka.

Nacional je tada objavio kako je otkrio tko su, uz bivšu Brkićevu suprugu, još dvije od ukupno četiri osobe za čije su špijuniranje, odnosno presretanje mobilne komunikacije navodno osumnjičeni Milijan Brkić, njegov brat Jozo Brkić, kum Blaž Curić te bivši MUP-ov informatičar Franjo Varga.

Brkić je do sada odbacivao sve optužbe nakon što ga je policija ispitala u svojstvu osumnjičenika te kazneno prijavila zbog kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu više osoba, odnosno da je presretao poštu svoje bivše supruge, koristeći usluge bivšeg MUP-ovog informatičara Varge optuženoga u "aferi SMS", također kazneno prijavljenog u ovom slučaju.