kritika iz sdp-a

Ostojć oštro po nacionalnom Stožeru: Izvan snage su stavili zdravstveni sustav, fokus je samo na pacijentima zaraženim koronavirusom

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 23.04.2020 13:07
  • Objavljeno 23.04.2020 u 12:56
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Saborski zastupnik SDP-a i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić u četvrtak je ocijenio da je Nacionalni stožer izvan snage stavio zdravstveni sustav jer je fokusiran samo na pacijente zaražene koronavirusom

“Suočeni smo s ozbiljnim problemom da je stručno-političko tijelo, Nacionalni stožer civilne zaštite, stavio izvan snage hrvatski zdravstveni sustav, i to traje već mjesecima. Mnogi građani su ugroženi i zato je potrebno provoditi Ustavom zajamčene mjere, a to je pravo na zdravstvenu zaštitu", kazao je na konferenciji za novinare.

Zbog toga je, dodao je, potrebna normalizacija tog sustava i za ostale bolesnike jer je hospitalizirano oko 350 osoba zbog koronavirusa.

Ocijenio je da Vlada i Stožer, ako očekuju od građana da se drže procedure, onda to moraju i sami, dodavši da Vili Beroš i Alemka Markotić još uvijek nisu formalni članovi Stožera.

Nemate pravo nikome izricati sankcije kada se ne drže procedure, ako ih se ni vi sami ne pridržavate, upozorio je Ostojić.

Kritizirao je Vladine, kako je rekao, promašene mjere poput pokušaja praćenja mobitela ili izdavanja propusnica čiji je broj dosegnuo 950 tisuća što ukazuje na besmislenost teritorijalnog ustroja. Dodao je da je uloga opozicije da na to upozorava, da bude konstruktivna, složna i jedinstvena sa svim mjerama potrebnim u zaštiti građana, ali ne i u stvaranju kaosa.

Istaknuo je i da u Sabor nije stigao zakon kojim bi se zaustavilo krizno profiterstvo. Dodao je i da su robne zalihe očito nespremne za ovu situaciju jer nema dovoljno zaštitne opreme iako se preporučuje njeno korištenje, pogotovo u umirovljeničkim domovima koji su nerijetko žarišta zaraze.

  • +2

Ranko Ostojić na konferenciji za medije na temu Upravljanje krizom

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Zadovoljstvo upravljanjem ovom krizom može biti iskazano kroz statističke brojke, ali presudan faktor je ipak bio sreća, ustvrdio je Ostojić, dodavši da se na sreću ne može igrati.

Jedinstvenost, sloga, konstruktivnost da, ali ne u stvaranju kaosa. Protivimo se uljepšavanju stvarnosti i situaciji u kojoj se zbog nečega što je naložio i rekao Stožer propuštaju sve druge mjere koje služe zaštiti građana, poručio je Ostojić.

Među prioritete u popuštanje mjera uvrstio je stavljanje u funkciju zdravstvenog sustava za sve građane, a smatra da bi trebalo produljiti i rad trgovina zbog ljudi koji rade.

Založio se za što manje restrikcija koje nisu donijele nikakve rezultate poput ograničavanja putovanja između susjednih mjesta. Pogrešnim smatra i prepustiti roditeljima odluku hoće li ići u školu. Ili će svi ići u školu ili nitko, potreban je jedinstven pristup, a ne ovakva linija manjeg otpora jer je riječ o potpuno pogrešnom pristupu, zaključio je Ostojić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!