novo iskušenje za vladajuću koaliciju

Oštar odgovor Vlade Miloradu Pupovcu: Nedopustiva je usporedba Hrvatske s NDH

27.08.2019 u 13:14

Bionic
Reading

Vlada je oštro reagirala na izjave koalicijskog partnera, čelnika SDSS-a Milorada Pupovca koji je rekao da ne bi volio da zbog mržnje prema Srbima Hrvatska doživi isto iskustvo kao NDH

Nakon napada na pripadnike srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, Milorad Pupovac rekao je da nije riječ o izoliranom incidentu i slučajnom događanju, a govorio je i o revitalizaciji ustaštva.

Banski su dvori podsjetili da su i Vlada i premijer najoštrije osudili kukavičke napade na pripadnike srpske manjine koji su se nedavno dogodili (Knin, Đevrske, Viškovo, Split i Supetar).

Vlada je poručila da se radi o nedjelima koji su nedopustivi u današnjoj Hrvatskoj te da je Hrvatska dom svih svojih građana i da se u njoj svi moraju osjećati sigurno i zaštićeno.

Unatoč kritikama Pupovca, ponavljaju da se radi o izoliranim slučajevima koji su djelo pojedinaca, a ne odraz društvene klime u Hrvatskoj.

'Upravo iz tog razloga Vlada krajnje neprimjerenom i nedopustivom smatra usporedbu suvremene Hrvatske s NDH te tezu o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti u susjedstvu', odgovorili su iz Vlade na upit portala Dnevnik.hr.

Vlada poručuje da je moderna hrvatska država nastala žrtvom hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu i da ni politički, ni ideološki ni pravno nije sljednica NDH.

  • +7
Milorad Pupovac posjetio Uzdolje Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'S obzirom na dugogodišnje političko iskustvo gospodina Pupovca, očekuje se da se suzdrži od izjava koje će podizati tenzije i društvenu polarizaciju te služiti kao povod akterima na krajnjem spektru da nameću još radikalniju retoriku', poručili su Banski dvori.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova već je oštro osudilo i zamjenu teza predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji u svojim izjavama pokušava opravdati agresiju na Hrvatsku 1990-ih. Ona je bila dio osvajačke politike Slobodana Miloševića i tadašnje JNA, kao zločina kojima je definitivno i nedvosmisleno presuđeno u odlukama međunarodnih sudova i tribunala, podsjetila je Vlada.

'Nasilju nema mjesta u Hrvatskoj i s njim ne može biti kompromisa', poručuju iz Vlade i podsjećaju da je upravo premijer Plenković inzistirao da svi zastupnici manjina budu dio parlamentarne većine.

Na kraju su poručili da Vlada očekuje od svih političkih stranaka i aktera odgovorno ponašanje kako se ovakvi nemili događaji ne bi zlorabili za jeftine političke bodove i podizanje napetosti među hrvatskim građanima.