MIRO KOVAČ NA FACEBOOKU

Brojkama na Pupovca: 'Hrvatska spada u kategoriju europskih zemalja s manje zločina iz mržnje'

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 26.08.2019 11:26
  • Objavljeno 26.08.2019 u 11:00
Miro Kovač / Milorad Pupovac

Miro Kovač / Milorad Pupovac

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje jelavic / Dalibor Urukalovic

Saborski zastupnik Miro Kovač, bivši šef diplomacije i kandidat za predsjednika HDZ-a na unutarstranačkim izborima 2020. godine, u opširnom postu na Facebooku kritički se osvrnuo na lik i djelo saborskog kolege Milorada Pupovca (SDSS), zaključujući kako bi za hrvatsko društvo i za suživot između hrvatske većine i srpske manjine bilo ljekovito da se on distancira od izjava Aleksandra Vučića

Miro Kovač navodi da je u Hrvatskoj je u 2017. godini bilo 25 evidentiranih slučajeva zločina iz mržnje i da je svaki zločin iz mržnje jedan zločin previše. Na tom planu, poručuje on, treba jačati sposobnost policije i pravosuđa, ali ponajprije društvenu svijest.

'Za usporedbu, u istoj godini je u Slovačkoj bilo 34, u Češkoj 47, u Mađarskoj 233, u Poljskoj 886, u Austriji 302, u Belgiji 875, u Nizozemskoj 3499, u Francuskoj 1505, a u Njemačkoj 7913 evidentiranih slučajeva zločina iz mržnje. Uzmemo li u obzir broj stanovnika i broj evidentiranih slučajeva, Hrvatska spada u kategoriju europskih zemalja s manje zločina iz mržnje', piše Kovač, dodajući da statističke podatke o zločinima iz mržnje u Hrvatskoj prikuplja nadležni Vladin ured, a preko njega i Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS).

'Ti su podaci, pretpostavljam, poznati i Miloradu Pupovcu, kolegi zastupniku u Hrvatskom saboru, koji obnaša i dužnost predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ali i člana Parlamentarne skupštine spomenutog OESS-a. S pravom se, dakle, od kolege zastupnika očekuje da, kada istupa u hrvatskoj i međunarodnoj javnosti, uzme u obzir statističke podatke o zločinima iz mržnje počinjenim u Hrvatskoj i trezveno i objektivno govori o hrvatskoj zbilji. Nažalost, umjesto toga ovih dana svjedočimo pribjegavanju neodgovornim pretjerivanjima i nevjerojatnom povezivanju NDH s današnjom demokratskom Hrvatskom', naveo je Kovač.

Nastavlja kako u zadnje vrijeme nije primijetio da je, u svjetlu evidentiranih zločina iz mržnje, netko od istaknutih njemačkih parlamentaraca ustvrdio da društvena klima u današnjoj Njemačkoj podsjeća na Treći Reich, niti od francuskih da ona u Francuskoj podsjeća na Višijski režim.

'Bilo bi zaista krajnje neodgovorno da kolega zastupnik Pupovac dopusti da njegove izjave o nemilom incidentu kod Knina, koji je za svaku osudu i koji hrvatska policija temeljito istražuje, služe za širenje netrpeljivosti unutar Hrvatske i prema Hrvatskoj. Umjesto toga bi mogao iskoristiti povijesnu priliku i javno se nedvosmisleno distancirati od skandalozne i za hrvatsko-srpske odnose vrlo štetne izjave Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, kojemu je 'razumljivo' da se početkom 1990-ih godina 'najveći dio' Srba u Hrvatskoj pobunio protiv svoje države', navodi Kovač.

  • +7
  • +4

Milorad Pupovac posjetio Uzdolje

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zaključuje da je danas općepoznato da je ta oružana pobuna bila u 'režiji' velikosrpskog programa Slobodana Miloševića, koji je na svu sreću poražen u Domovinskom ratu, te da bi bilo ljekovito za hrvatsko društvo i za suživot između hrvatske većine i srpske manjine da se gospodin Pupovac, kao zastupnik u Hrvatskom saboru i predstavnik Srba u Hrvatskoj, distancira od neprihvatljivih riječi Aleksandra Vučića.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!