(NE)sretni slovenac

Ostao bez kuće zbog neplaćenih režija pa dobio odštetu od 85.000 eura

27.04.2017 u 10:44

Bionic
Reading

Europski sud za ljudska prava naredio je Sloveniji da plati 85.000 eura slovenskom državljaninu čiju je obiteljsku kuću prodala kako bi se naplatio njegov dug prema državnom pružatelju komunalnih usluga

Slovenac Zoran Vaskrsić tužio je Sloveniju 2012. nakon što je sa svojom obitelji deložiran iz doma nakon što je njegova nekretnina prodana zbog četverogodišnjeg duga koji je izvorno iznosio 124 eura, piše Euractiv.

Europski sud za ljudska prava utvrdio je da je slovenski sud prekršio Europsku konvenciju o ljudskim pravima tako što je uskratio pravo na 'mirno uživanje svojega vlasništva'. Utvrđeno je i da je slovenski sud propustio odrediti pravednu ravnotežu općeg interesa zajednice i temeljnih prava pojedinca. 

Euractiv podsjeća da su europske institucije i ranije kažnjavale Sloveniju, bivšu republiku Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije koja je 2004. pristupila Europskoj uniji, zbog pravosudnih propusta, uglavnom zbog dugotrajnih sudskih postupaka koji su znali trajati godinama.

'U ostalim istočnoeuropskim državama pružatelji komunalnih usluga koriste usluge privatnih ovrhovoditelja koji zlorabe procedure i često građanima nameću visoke novčane kazne, čak i u slučajevima kada je iznos duga minimalan', piše Euractiv.