drugi natječaj

Više neće grijati Zagrepčane? Nakon 162 godine gradska plinara ostaje bez opskrbe

27.05.2024 u 14:14

Bionic
Reading

Drugi put u mjesec dana Gradska plinara Zagreb Opskrba (GPZO) ponudila je višu maržu za opskrbu 235.000 zagrebačkih kućanstava plinom od konkurentskog Međimurje plina. U sindikatu strahuju, ako HERA u srijedu nakon analize ponuda dodijeli posao Međimurje plinu, da bi gubitak zagrebačkog područja mogao značiti i gubitak određenog broja radnih mjesta

Gradska plinara Zagreb Opskrba (GPZO) od listopada možda više neće opskrbljivati Zagrepčane plinom.

Naime, prema tvrdnji Vlatka Kottniga, predsjednika Sindikata distribucije plina i plinske tehnike, na netom završeni drugi te ponovljeni natječaj za opskrbu oko 235.000 zagrebačkih kućanstava plinom u naredne tri godine najpovoljniju ponudu nije dao GPZO, već Međimurje plin.

Na natječaju koji je završen u petak marža je, ustvrdio je Kottnig na konferenciji za medije, ograničena na 10,5 eura za MWh. GPZO je ponudio 10,2 eura, a Međimurje plin 9,5 eura, što je znatno niža marža.

Na prvom natječaju, podsjetimo, GPZO je za područje Zagreba ponudio cijenu od 10,9 eura za MWh, a Međimurje plin 10,8 MWh. Natječaj koji je obuhvaćao 650 tisuća kućanstava, a ne samo Zagreb, Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) je poništila.

Obrazloženje je bilo da je analiza ponuda 'ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom'.

'Tomas Jeronim, direktor GPZO-a, konkurenciju je omalovažavao i smatrao da nisu nikakva konkurencija. HERA je odredila gornju granicu marže na prvom natječaju, a opskrbljivači se mogu javljati s 11 eura za MWh. U zadnje tri godine bila je 9,6 eura za MWh, s kojom je poslovao GPZO, i to pozitivno, što se vidi iz poslovnih izvješća za 2023. godinu', kazao je Kottnig.

Dodao je da je na skupu radnika nakon prvog natječaja direktor objašnjavao da je cijena od 10,9 eura za MWh bila ona koju je dogovarao s Gradom kao vlasnikom, odnosno gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem.

'Ne znam koje su kompetencije gradonačelnika da se bavi plinskim biznisom. Natječaj je nakon toga HERA poništila i dobili smo novu priliku, ali klaunovi iz Uprave ugrozili su poslovanje tvrtke sa 162 godine tradicije. Gubitak ovog distributivnog područja za sto radnika znači neizvjesnost', istaknuo je Kottnig.

  • +7
Tomislav Tomašević Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Osim što je prozvao Upravu plinare, Kottnig se obrušio na Nadzorni odbor tvrtke jer nakon prvog natječaja nije reagirao i smijenio direktora, ali i na HERA-u.

'Uvjeti natječaja nisu bili transparentni i jednaki za sve. Međimurje plin kao distributer mora proći tranziciju kao i mi 2008. godine i da bi opskrbljivali preko sto tisuća kućanstava mora se razdvojiti opskrba od distribucije. Obje firme moraju ishoditi dozvole za obavljanje energetske djelatnosti i logistički posložiti stvari. Ne znam kako će to mali distributer uspjeti u naredna četiri mjeseca', kazao je Kottnig i dodao da portfelj poslovanja GPZO-a 80 posto čine kućanstva te da bi velik broj radnika mogao postati višak.

Kako će se cijela priča rasplesti, valja pričekati srijedu, kada HERA treba donijeti konačnu odluku.

Što o svemu kažu u Gradu Zagrebu, vlasniku GPZO-u, nismo uspjeli doznati jer na naš upit do zaključenja teksta nije odgovoreno.

Čija je tvrtka Međimurje plin?

Međimurje plin u vlasništvu je gradova i općina s međimurskog područja. Prema podacima iz Poslovne Hrvatske, lani su imali 68 zaposlenih uz ukupni godišnji prihod u iznosu od 58,8 milijuna eura, što je manje za 8,9 milijuna eura nego godinu ranije. U posljednje dvije godine poslovali su s dobiti, a u 2023. ostvarili su neto rezultat poslovanja u iznosu od 2,4 milijuna eura dok je neto marža iznosila 4,14 posto.

sve osim nogometa

Učitavanje...