REAKCIJE NA IZRUČENJE PERKOVIĆA

'Ostaje gorak okus u ustima zbog Mustača'

21.01.2014 u 18:10

Bionic
Reading

Vijest da je Vrhovni sud odbio žalbe DORH-a i odvjetnika Ante Nobila na odluku zagrebačkog Županijskog suda da se Josipa Perkovića izruči Njemačkoj brzo se proširila i u stranačkim krugovima. Dok u SDP-u zasad ne žele komentirati odluku suda, svoj stav iznijeli su u oporbi

'S obzirom da imamo jedan Ustav i jedan Zakon o europskom uhidbenom nalogu i jedno pravosuđe, očekujem da svi segmenti pravosuđa jednako primjenjuju elemente zakona na sve predmete i ujednače postupanje', kratko je komentirao Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista.

Podsjetimo, zagrebački Županijski sud donio je odluku da se Josipa Perkovića izruči Njemačkoj, a ona je današnjim odbijanjem žalbi od strane Vrhovnog suda postala pravomoćna. Međutim, u slučaju Zdravka Mustača Županijski sud u Velikoj Gorici odbio je izručenje zbog toga što je, kako smatra sud, u tom predmetu nastupila zastara. U slučaju Mustač nije bilo žalbi strana u postupku, no Vrhovnom sudu žalbu je podnijela Đurekovićeva obitelj te se Vrhovni sud mora očitovati i po tom pitanju.

Ovakvu odluku Vrhovnog suda, odnosno odbijanje žalbi očekivao je HNS-ov Jozo Radoš. 'Nije ideja da Vrhovni sud ruši odluke nižih sudova', kazao je Radoš. Ipak, s obzirom da se Perković još može obratiti i Ustavnom sudu, Radoš kaže da na taj način 'u delikatnim pitanjima imamo komplicirani odnos i ulazimo u nejasne situacije'.

Ostaje i pitanje kako će se Vrhovni sud oglasiti u slučaju Mustač, no Radoš kaže da bi 'Vrhovni sud trebao omogućiti da odluke nižih sudova budu jednake'.

Ruža Tomašić iz HSP-a dr. Ante Starčević kaže da se Perkovića trebalo izručiti nakon 1. srpnja prošle godine. 'Vlada nije trebala blamirati ni državu ni sebe izmjenom zakona samo tri dana prije ulaska u EU. Zanimljivo je da su ti isti ljudi koji su branili Perkovića prije nešto više od desetak godina govorili da država ne smije biti talac jednog čovjeka i da bi Gotovina morao ići u Haag dokazati svoju nevinost. A sada smo vidjeli daje Hrvatska postala talac jednog čovjeka i ispala je nevjerodostojna i neozbiljna. Vjerujem da će bez obzira na sve najave daljnjih koraka Perković na kraju biti izručen Njemačkoj. Smiješno mi je kada neki pričaju da ne vjeruju njemačkom pravosuđu, posebno kada se uzme u obzir stanje pravosuđa u Hrvatskoj. Možda Milanović onemogućavanjem izručenja želi pogoršati odnose s Njemačkom i osloniti se na Englesku', rekla je Tomašić.

Ovakvu odluku Vrhovnog suda očekivao je i HDZ-ov Dražen Bošnjaković. 'U svakom slučaju, Vrhovni sud dosljedan je u svojoj praksi, budući da je u sličnom predmetu već donio takvu odluku. To je dobro s aspekta sigurnosti građana, vezano uz ujednačenu sudsku praksu', rekao je Bošnjaković, dodavši da 'gorak okus ostaje' ipak zbog odluke velikogoričkog suda da se ne izruči Zdravko Mustač.

Na neujednačenost sudske prakse u ta dva slučaja upozorava i HDSSB-ov Josip Salapić. 'Bilo bi dobro da je pravosuđe bilo jedinstveno u oba slučaja, jer je ovo dokaz da se politika nije trebala petljati u pravosuđe. Ovo dokazuje da ono što se petljalo oko 'lex Perkovića' i ustavnih promjena za koje se tvrdilo da imaju ili nemaju veze s Perkovićem nije dobro. Sve je trebalo prepustiti pravosuđu. Tada bi bilo manje problema i za Hrvatsku i za samog Perkovića, a ovako smo poslali lošu poruku EU', prokomentirao je Salapić.
310854,310820,310614,310211