GODINA NA IZMAKU

OSRH u 2015. pamtimo po mimohodu, ali i spašavanju imigranata

24.12.2015 u 07:55

  • +37

Pogledajte najatraktivnije trenutke mimohoda

Izvor: tportal.hr / Autor: Igor Kralj, Petar Glebov, Patrik Macek/Pixsell

Bionic
Reading

U protekloj godini Ministarstvo obrane (MORH) i Oružane snage Republike Hrvatske (OSRH) održali su pred državnim vrhom i brojnim građanima u Zagrebu veliki vojni mimohod u povodu 20. obljetnice akcije Oluja, na kojem su prikazani oprema i naoružanje OSRH, među kojima su premijeru imale nove haubice PzH 2000 kalibra 155 milimetara, jedno od najmodernijih topničkih oružja u svijetu

U 2015. brod Hrvatske ratne mornarice (HRM) Andrija Mohorovičić sudjelovao je u tromjesečnoj misiji u operaciji Triton Europske unije u Sredozemlju, tijekom koje je spasio nekoliko tisuća ilegalnih imigranata, za što je nedavno dobio posebno priznanje za poduhvat na moru, Plavu vrpcu Vjesnika.

HRZ i PZO

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana (HRZ PZO) kompletirali su nakon velikih problema eskadrilu borbenih zrakoplova MIG 21, na kojoj su, s više od godinu dana zakašnjenja, u Ukrajini završeni remont i modernizacija. Hrvatska sada raspolaže s 12 borbenih zrakoplova, sedam obnovljenih i još pet koje je, također obnovljene, kupila od Ukrajinaca.

MORH je također objavio da je stručni tim OSRH, koji je predvodio pukovnik Michael Križanec, u SAD-u odabrao 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, koji su prvi put ušli u uporabu američke vojske 2012., a američka strana iduće godine donirat će ih Hrvatskoj. Ti bi se helikopteri na našem nebu trebali pojaviti iduće godine.

Na sjednici Vijeća za obranu, kojoj su nazočili predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar Kitarović, premijer Zoran Milanović, ministar obrane Ante Kotromanović i predstavnici vojnog vrha, zaključeno je da treba sačuvati HRZ i PZO te tijekom godine izraditi stručne studije o modelima modernizacije borbene komponente HRZ-a i PZO-a.

MORH je potom osnovao stručno povjerenstvo za nabavu novog borbenog zrakoplova koji bi zamijenio sadašnji MIG 21, a u sastavu je HRZ-a još od Domovinskog rata.

Tijekom godine zrakoplovi MIG 21 izveli su nekoliko akcija air policinga te su po zapovijedi nadležnog zapovjedništva NATO-a u srpnju i listopadu presreli civilne zrakoplove koji se nisu odazivali na pozive kontrole leta, a nakon provedene procedure civilni zrakoplovi nastavili su let do svojih odredišta.

Svih šest pilota akrobatske grupe Krila Oluje u sastavu HRZ-a i PZO-a, inače instruktori na vojnim avionima PC-9, zatražili su u ožujku sporazuman prekid radnog odnosa zbog ponude za posao iz inozemstva, no već na mimohodu je ta akrobatska skupina izvela program s novom postavom pilota.

Kopnena vojska

Nastavljen je proces opremanja i modernizacije OSRH, u sklopu čega je početkom godine potpisan ugovor s 22 hrvatska proizvođača vojne obuće, odjeće i opreme ukupne vrijednosti 50 milijuna kuna.

Tako je, između ostalog, u uporabu počela ulaziti moderna jurišna puška VHS 2, kalibra 5,56 milimetara, koju proizvodi tvrtka HS produkt. Za tu pušku zainteresirane su i neke druge države, koje bi je uvele kao standardno naoružanje svojih vojski.

Pripadnici OSRH sudjelovali su u nekoliko velikih NATO-vih vježbi, među kojima se ističe vježba Trident Juncture 15 u listopadu, najveća vojna vježba NATO-a u zadnjih 15 godina održana u Španjolskoj.

U toj su vježbi dva broda HRM-a do Španjolske prevezla četiri oklopna vozila tipa Patria, dva kamiona, terensko vozilo i opremu te 14 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, a ostali od ukupno 50 vojnika prevezeni su zračnim putem.

U Hrvatskoj je na vojnom poligonu Eugen Kvaternik kod Slunja 6. listopada održana pokazna vježba s bojnim gađanjem Združena snaga 15, jedna od najvećih vježbi OSRH od Domovinskog rata. U vježbi je sudjelovalo više od 1.000 pripadnika svih ustrojbenih cjelina OSRH, a provedena je u četiri dimenzije ratovanja – na kopnu, moru, iz zraka te u cyber prostoru. Cilj je bio pokazati integrirane sposobnosti OSRH i uspješnost uvođenja novih sustava i opreme u operativnu uporabu.

Hrvatska ratna mornarica

U sklopu vježbe Združena snaga 15 HRM je u akvatoriju Dugog otoka ispalio raketu RBS 15 s raketne topovnjače Dmitar Zvonimir. To je prvo ispaljivanje takve vrste rakete s broda od 1994., ispalila ju je poručnica Maja Matković, raketno-topnička časnica HRM-a, a ispaljena je na udaljenost od 26 kilometara uništivši jedan otpisani brod kao metu.

U postrojenjima Brodosplita 17. rujna je položena kobilica za novi obalni ophodni brod (OOB). Riječ je o prvom iz serije od pet OOB-a koje to brodogradilište gradi za potrebe Obalne straže HRM-a. Brodovi dužine 43,5 metara i širine osam metara bit će opremljeni temeljnim oružjem svih modernih obalnih straža današnjice, a to su automatski top kalibra 30 milimetara, dvije ručno upravljane strojnice kalibra 12,7 milimetara te četiri ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava. Ostvarivat će brzinu od 28 čvorova. Posada će brojati 14 ljudi, a imat će veliki doplov i autonomiju na moru od 10 dana.

Suradnja s civilnim institucijama

Protekle godine pripadnici sva tri roda OSRH dali su svoj doprinos u gašenjima požara na jadranskoj obali tijekom protupožarne sezone i u obrani područja ugroženih poplavama, a helikopteri HRZ-a i PZO-a izveli su brojne akcije spašavanja i prijevoza bolesnih i ozlijeđenih građana i turista.

Pripadnici OSRH također su pružili logističku i inženjerijsku potporu zbrinjavanju brojnih migranata koji su prošli kroz Hrvatsku, pri čemu su posebice inženjerijske postrojbe dale velik doprinos gradnji zimskog kampa za migrante u Slavonskom Brodu.