BELAMARIĆ U NU2

Osobama s invaliditetom treba samo jedno - šansa

08.02.2015 u 15:10

Bionic
Reading

U današnjem izdanju emisije 'Nedjeljom u 2' autora i voditelja Aleksandra Stankovića, gostovao je novinar Hrvoje Belamarić

I sam teški invalid, Hrvoje Belamarić progovorio je o problemima s kojima se on i mnogi drugi svakodnevno susreću, dotaknuo se i branitelja koji prosvjeduju u Savskoj ulici te novinarstva u Hrvatskoj kao takvog.

'Mislim da branitelji u Savskoj, ispred Ministarstva, nisu ništa postigli svojim prosvjedom. Politika je sve zakuhala, sada to i kusa: tim osobama s invaliditetom se godinama davalo, a to nije dobro. Zamislite da ne radite samo mjesec dana, pa poludjeli bi! I tko određuje kome će koja novčana sredstva pripasti?! Npr. Vojin Perić, stopostotno slijepa osoba, prima invalidninu od 300 kuna', rekao je gost emisije 'Nedjeljom u dva', novinar Hrvoje Belamarić, a prenosi HRT.

'Nije mi problem ni s kim uspostaviti kontakt. No nismo svi isti: ide se u ekstreme pa se prema osobama s invaliditetom neki ponašaju tako da im sve daju, a drugi ih maltretiraju. Također, osobe s invaliditetom nisu a priori dobre, one su kao i sve druge osobe, ima nas dobrih i loših', rekao je Belamarić.

Istaknuo je da jedino što osobe s invaliditetom doista trebaju jest - šansa.

'Osobe s invaliditetom žele dostojno obrazovanje, žele raditi, samo im treba dati priliku. Kod nas su zakoni u redu, ali primjena nije dobra. A ni mi, osobe s invaliditetom, ne bunimo se pa nam je tako kako je.'

Belamarić je naveo i bitne razlike između Hrvatske i zemalja na zapadu.

'Vani postoji podrška: od medicinske na dalje. Ljudi s invaliditetom se više kreću po vani, kod nas su zatvoreni u svoje domove, vani možete vidjeti osobe s bocama s kisikom kako se kreću po ulicama. Također, osobe s invaliditetom imaju seksualnih potreba, no kod nas je to još uvijek tabu', naveo je, između ostalog, Belamarić.