RAVNATELJICA I VJEROUČITELJI POD NADZOROM

Osnovce iz Omiša vode na 'duhovnu obnovu' i 'pokorničko bogoslužje'

02.05.2014 u 14:40

Bionic
Reading

Agencija za odgoj i obrazovanje obavit će nadzor u Osnovnoj školi 'Josip Pupačić' iz Omiša, nakon što je otkriveno da se učenici osmih razreda svake godine kolektivno vode na dvodnevnu 'duhovnu obnovu' u crkvu Hrvatskih mučenika u Udbini

Roditelji školske djece pobunili su se zbog gotovo nevjerojatnih dodatnih troškova za izvannastavne aktivnosti, o tome su obavijestili Slobodnu Dalmaciju, a splitski list otkrio je da u godišnjem planu škole između ostalih stoji i program nazvan 'Stopama vjernih predaka: dvodnevna terenska nastava osmaša s duhovnom obnovom u Udbini'. Usputne postaje ovim mini-ekskurzijama su Solin i Klis.

To nije sve: u obrazloženju programa opisuje se da 14-godišnjaci posjećuju najvažnije lokalitete vjerske i nacionalne prošlosti, s namjenom da se 'upoznaju i identificiraju s povijesnim tijekom vjerske i nacionalne baštine'. Kako bi baš utvrdili gradivo, sudjeluju i u 'pokorničkom bogoslužju' - što je dosta neuobičajeno čak i ako se radi o djeci koja pohađaju katolički vjeronauk. Duhovna obnova i slični sadržaji, naime, podrazumijevaju da je osoba potpuno pristupila Katoličkoj crkvi - odnosno primila sakrament krizme ili svete potvrde - a to se događa tek u drugom razredu srednje škole.

O djeci koja ne pohađaju vjeronauk također bi se moglo govoriti, jer ona se također otpremaju iz Omiša prema Udbini.

'Ne možemo ništa govoriti dok naši savjetnici ne obave stručno-pedagoški nadzor, što će se dogoditi negdje sredinom idućeg tjedna', kazao je za tportal ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović. 'U Omiš će otići savjetnik za ravnatelje i savjetnik za vjeroučitelje, a njihov nalaz bit će gotovo za otprilike tjedan dana', dodao je.

Filipović priznaje da praksa iz ove osnovne škole 'doista nije uobičajena' i premda je duhovnu obnovu odobrilo školsko vijeće, koje tvrdi da je ona prilagođena uzrastu djece, to nikako ne mora značiti da je u skladu s općim propisima i programima. Dapače, u ovom slučaju sigurno je bila potrebna dopusnica njegove agencije, koja nije izdana. Bit će posla za nadzornike...

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta nisu željeli komentirati slučaj prije nego što bude potpuno ispitan i prije nego što dobiju nalaze inspektora.