OD RADNE DO OPERATIVNE

Osnovana još jedna skupina za kurikularnu reformu, vodi je Sanja Putica

29.05.2017 u 17:52

Bionic
Reading

Jasminka Buljan Culej, nova voditeljica Ekspertne radne skupine (ERS) za provođenje kurikularne reforme, predstavila je na konferenciji za novinare imenovane članove ERS-a, ustvrdivši da su svi oni 'vrhunski stručnjaci u Hrvatskoj na području odgoja i obrazovanja' te da se veseli suradnji s njima. Na presici je nastupila i Sanja Putica, pomoćnica ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića, u funkciji šefice nove operativne skupine za potporu ERS-u s 11 članova, koji će upregnuti sve svoje snage da pomognu u provedbi kurikularne reforme

Buljan Culej izvijestila je da je danas održan prvi sastanak krnjeg sastava ERS-a, s obzirom na to da se ponavlja javni natječaj za nepopunjena mjesta.  

'Nakon što smo se upoznali s ulogom Ekspertne radne skupine članovima stručnih radnih skupina pokazala sam akcijski plan. Bili su svjesni da to nije naš zajednički akcijski plan; pripremila sam ga za samo jednu svrhu - prijavu za natječaj. Taj plan može poslužiti kao nacrt na kojem ćemo zajednički raditi na akcijskom planu', kazala je Buljan Culej, čiji je osobni akcijski plan podijeljen novinarima na kraju presice.

Naglasila je da se reforma 'radi u zajedništvu' sa stručnom javnosti, nastavnicima, roditeljima, pa i novinarima, koji će o kurikularnoj reformi pravovremeno obavijestiti javnost.

'Ovo nije JA reforma, nego MI reforma. Možemo krenuti sasvim ispočetka i napraviti neki novi akcijski plan, držeći se izvornih ciljeva Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Uspješno smo završili sastanak, s dogovorom o daljnjim aktivnostima. Čekamo da završi natječaj, a očekujemo da će to biti krajem lipnja', kazala je Buljan Culej, dodajući da su članovi ERS-a danas 'prošli kroz sve dokumente koje su dosadašnji stručnjaci suradnici napisali te sve pristigle materijale'.

Putica: Itekako ćemo pratiti upute Europske komisije

Formirana je operativna skupina za potporu ERS-u, a na čelo tog tijela ustoličena je pomoćnica ministra Sanja Putica. Ona je najavila da će operativna skupina djelovati unutar Ministarstva i da ima 11 članova. 

'Na čelu je moja malenkost, jer sam na čelu Uprave za standard, strategije i posebne programe, u okviru koje je i služba za kurikularnu reformu. Ministarstvo se aktivno uključuje, osnivamo svoju radnu skupinu kako bismo u punom kapacitetu mogli pružiti podršku ERS-u', objasnila je Putica.

Kurikularna reforma u Hrvata Autor: youtube

Dodala je da će itekako pratiti upute Europske komisije i financijske tijekove koji se odnose na provedbu kurikularne reforme, pa su tako sredstva za kurikularnu reformu u odnosu na 2016. godinu povećana za više od tri milijuna kuna, podsjetila je Putica. 

Ministar Pavo Barišić, koji je nazočio početku današnjeg sastanka ERS-a, kazao je da ga raduje spremnost kojom su članovi ERS-a 'pristupili proučavanju materijala i vrlo intenzivnom radu'. Ispričao je da mu je Neven Budak, bivši šef Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, skrenuo pozornost na to da tijela za kurikularnu reformu nisu nailazila na dovoljnu administrativno-stručnu potporu.

'Da bismo uspostavili bolju suradnju, odlučili smo se za osnivanje operativne skupine', precizirao je Barišić. 

Ustvrdio je da je reforma složen proces koji zahtijeva sudjelovanje svih dionika u sustavu te da je za reformu potrebno prilagoditi zakonodavni okvir. Stoga se intenzivno radi na izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, Zakona o strukovnom obrazovanju te svih zakona vezanih uz sustav odgoja i obrazovanja.

Cilj je i unaprijediti sustav upravljanja odgojno-obrazovnim ustanovama, a u tijeku je priprema pravilnika za licenciranje ravnatelja koji će uskoro ići u javnu raspravu, najavio je ministar Barišić. 

Upitan da komentira najavljeni prosvjed 'Čekajući tramvaj zvan kurikularna reforma', rekao je da poziva sve u brod u kojemu ima puno više mjesta nego u tramvaju. Objasnio je da se u ovakvoj reformi, kojom se nastoji unaprijediti sustav koji se tiče djece svih građana, polazi od načela uključivosti.

'Ima mjesta za sve i pozivam sve one koji dobronamjerno žele pomoći - dobrodošli', poručio je Barišić.

Upitan da komentira optužbe za netransparentan proces izbora novih članova ERS-a, odgovorio je da je izbor bio 'prilično transparentan' i da su članovi Povjerenstva imali mogućnost uvida u dokumente.