APEL 50 SPLITSKIH PROFESORA

'Oslobodite nas nelegalnog rektora!'

12.10.2011 u 15:38

Bionic
Reading

Nakon presude Upravnog suda da se rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić nezakonito kandidirao za svoj treći mandat i odluke Paviću bliskog Senata da rektor svejedno ostaje na funkciji, otvorenim pismom javnosti obratilo se 50 profesora sa ovog Sveučilišta

Tumačenje prorektora Sveučilišta Dragana Bolanče da se Pavić doista nije smio kandidirati, ali da je svejedno legalno izabran za rektora te ponašanje Senata u ovom slučaju splitski profesori proglasili su 'nedemokratskim, neetičnim i suprotnim zdravom razumu'. Javno su pozvali Vladu, Ministarstvo znanosti, Savjet Sveučilišta u Splitu i Državno odvjetništvo da osiguraju provođenje odluke Upravnog suda i vrate izbor rektora na početak.

Pismo splitskih profesora prenosimo u cijelosti:
'Ovim pismom obraćamo se najprije našim studentima, a onda i cijeloj javnosti s porukom da se ne slažemo sa stavom Senata Sveučilišta u Splitu kojim se prihvaća neprovođenje presude Upravnog suda. Smisao presude Upravnog suda je jasan: poništava se izbor prof. dr. sc. Ivana Pavića za rektora sveučilišta i cijeli proces izbora se vraća na početak.

Tumačenje koje je prihvaćeno na sjednici Senata predstavlja samo traženje izgovora za opravdavanje krivih odluka. To je ono što nitko, a ponajviše akademska zajednica, ni u kojem slučaju ne bi smjela raditi. Mi mislimo upravo suprotno: krive odluke treba priznati i što prije ispraviti.

Stav Senata da se prihvati neprovođenje presude Upravnog suda suprotan je osnovnim demokratskim načelima, nije u skladu s akademskom etikom, a u suprotnosti je i sa zdravim razumom. Ovim pismom želimo poručiti da na Sveučilištu u Splitu postoje ljudi kojima je stalo do osnovnih društvenih vrijednosti, a koje želimo prenijeti na buduće generacije i tako graditi bolje društvo.

Nadamo se da će država poduzeti daljnje korake u zaštiti zakonitosti rada Sveučilišta te pozivamo Vladu Republike Hrvatske, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Savjet Sveučilišta u Splitu i Državno odvjetništvo da osiguraju provođenje odluke Upravnog suda i vrate izbor rektora na sam početak. Time bi se poslala ispravna poruka da se pod krinkom autonomije sveučilišta ne mogu ignorirati odluke suda, a niti zdravi razum.'