NOBELOVKA NA PUTU ZA OSLO

Oslabljena Suu Kyi u Švicarskoj dočekana ovacijama

15.06.2012 u 14:04

Bionic
Reading

Aung San Suu Kyi, čelnica mianmarske oporbe, posjetila je u petak ujutro švicarski parlament, gdje je dočekana ovacijama, prije nego što je europsku turneju nastavila u Oslu, drugoj postaji svoga povijesnog puta

Nakon slabosti zbog koje je u četvrtak navečer morala prekinuti tiskovnu konferenciju, Suu Kyi se 'osjeća bolje, ali još je malo boli glava', rekao je u petak član njezine pratnje.

Zbog te slabosti koja se pripisuje vremenskoj razlici, čelnica mianmarske oporbe koja će 19. lipnja navršiti 67 godina, odmarala se u hotelskoj sobi u Bernu te je morala otkazati večeru sa švicarskom predsjednicom Eveline Widmer-Schlumpf.

Zastupnici u švicarskom parlamentu dočekali su Suu Kyi ovacijama u prigodi kratkog posjeta u petak ujutro. Predsjednik donjeg doma parlamenta Hansjoerg Walter naglasio je da je riječ o prvom dolasku Suu Kyi u Europu u zadnjih 25 godina.

'Odluka da prvo dođe u Švicarsku velika je čast', kazao je.

Predsjednik vijeća čestitao joj je na Nobelovoj nagradi za mir koju će ovih dana preuzeti u Oslu.

Suu Kyi će u pratnji četveročlanog izaslanstva iz Berna helikopterom doći u zuerišku zračnu luku, odakle će odletjeti u Oslo, kamo treba stići poslije podne.

U Oslu će primiti Nobelovu nagradu koja joj je dodijeljena 1991. ali ju nije mogla preuzeti jer je bila u kućnom pritvoru. U toj će prigodi održati tradicionalni govor, što će biti i vrhunac njezina putovanja po Europi. Nakon Osla posjetit će Veliku Britaniju, Irsku i Francusku.

Aung San Suu Kyi je 13. studenoga 2010. puštena na slobodu nakon 22 godine provedene u kućnom pritvoru. U travnju je ušla u maianmarski parlament i sada nastavlja borbu za demokratizaciju svoje domovine.