teška situacija

Osječko-baranjska županija: Rekordan broj zaraženih, umrlo osam osoba, najmlađa u dobi od 29 godina

10.12.2020 u 12:39

Bionic
Reading

U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji potvrđen je 371 novi slučaj zaraze koronavirusom, najviše dosad u jednom danu, a od posljedica zaraze umrlo je osam osoba, od kojih je najmlađa imala 29 godina, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite

U laboratorijima osječkog Kliničkog bolničkog centra i županijskog Zavoda za javno zdravstvo u posljednja 24 sata testirano je ukupno 837 uzoraka, od kojih je 371 nalaz bio pozitivan na koronavirus.

Novopozitivne osobe žive u čak 83 naselja u županiji, a najviše novozaraženih, njih 133, je s područja Osijeka, potom iz Đakova (44), Valpova (24) i Našica (22), izjavio je novinarima načelnik Stožera Ivan Hampovčan.

Pojasnio je kako tom broju novozaraženih nisu pribrojane pozitivne osobe iz brzih antigenskih testova, a njih je prethodnog dana bilo 70.

U posljednja 24 sata umrlo je osam osoba oboljelih od Covida, najstarija stara 83 godine i najmlađa 29 godina, što je dosad najmlađa žrtva epidemije u županiji. Umrli su uz Covid imali druge komorbiditete, navode u osječko-baranjskom Stožeru. U ovome su trenutku na bolničkom liječenju 263 osobe. U osječkom KBC-u hospitalizirano je 199 osoba, od kojih su 54 na respiratoru, a 64 osobe s ovim oboljenjem su na liječenju u našičkoj Općoj županijskoj bolnici, izvijestio je Hampovčan.

U samoizolaciji je u županiji 2713 osoba. U posljednja 24 sata policija je provela 24 provjere osoba u samoizolaciji, a utvrđeno je jedno kršenje mjere na osječkom području. Policija je obavila 63 nadzora ugostiteljskih objekata i nisu utvrdili nepravilnosti, istaknuli su iz Stožera.

  • +4
Osijek: Broj putnika u tramvajskom prometu zbog novih mjera uvelike je smanjen Izvor: Cropix / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

S obzirom da je na današnjoj sjednici Stožera postavljeno pitanje o aktiviranju osječke sportske dvorane Gradski vrt za smještaj oboljelih od Covida-19, načelnik Hampovčan rekao je da će se poduzeti sve da dvorana Gradski vrt nikada ne bude u toj funkciji jer će se prije toga nastojati iskoristiti svi raspoloživi kapaciteti. Podsjetivši kako su trenutno na bolničkom liječenju 263 pacijenta, 199 u Osijeku, a 64 u Našicama, Hampovčan je rekao i da je kapacitet osječkog KBC-a za tu namjenu 238 kreveta, a našička Opća županijska bolnica ima ukupno 150 kreveta, od čega je za Covid spremno 90 kreveta.

'Imamo odobrenje Ministarstva za drugu fazu s ukupno 120 kreveta dok je zadnja faza 150 kreveta, a u tom slučaju za potrebe našičke Opće bolnice angažirali bismo kapacitete Doma zdravlja u Našicama. Sve je moguće organizirati, pa i dvoranu, no za to trebaju i logistika i kadrovi', rekao je načelnik Hampovčan.