OTPUŠTANJE ZADNJA MJERA

Osječki proračun smanjen za više od 30 milijuna kuna

21.07.2009 u 16:13

Bionic
Reading

Osječko Gradsko vijeće prihvatilo je na današnjoj sjednici većinom glasova rebalans gradskog proračuna kojim su prihodi i rashodi smanjeni za 30,87 milijuna kuna.

Izmjenama i dopunama proračuna, među ostalim, smanjen je dio rashoda za zaposlene zbog ukidanja Gradskog poglavarstva te subvencije gradskim poduzećima i potpore za isplatu božićnica i uskrsnica umirovljenicima.

Predstavnici oporbenih stranaka SDP-a i HDZ-a nazvali su rebalans kozmetičkim i kratkoročnim dokumentom u kojemu se ne vide mjere štednje, ocjenjujući kako će na jesen biti potreban novi rebalans, ali tada će stanje u gospodarstvu biti ozbiljnije.

Gradonačelnik Krešimir Bubalo (HDSSB) uzvratio je kako je nova gradska vlast rebalans načinila u pravo vrijeme, pošto su sagledane sve obveze proračuna, koji je ocijenio napuhanim i predizbornim.

Odgovarajući na upite vijećnika o stanju gradskog proračuna i planiranim mjerama štednje gradonačelnik Bubalo je rekao kako će se u Gradskoj upravi i javnim poduzećima provesti potrebna racionalizacija troškova i preispitati sve naknade i plaće, počevši od njegove. Dodao je da će smanjivanje plaća biti predzadnja mjera, a moguće otpuštanje zaposlenika zadnja mjera koja će biti poduzeta.

Istaknuo je kako su obveze grada, pri preuzimanju vlasti, iznosile 68 milijuna kuna, a danas su gotovo prepolovljene, ali je, kako je ustvrdio, zbog neracionalnog poslovanja u prošlom razdoblju, ovaj mjesec bilo teškoća s isplatom plaća u Gradskoj upravi. Dodao je da sva gradska poduzeća trenutačno negativno posluju, a takvo bi stanje moglo potrajati do kraja godine, zbog čega se neko vrijeme razmišljalo i o pokretanju stečaja u tim tvrtkama. Od toga se u konačnici odustalo, te je zatražena revizija njihova poslovanja kako bi se do kraja godine stablizirala poslovna bilanca.

Predložio je da jedna od idućih sjednica Gradskog vijeća bude posvećena poslovanju gradskih poduzeća do 30. lipnja ove godine.

Vijeće je, među ostalim, prihvatilo informaciju o stanju sigurnosti u gradu 2008. te je razriješilo dužnosti intendanta osječkoga HNK Vlahu Ljutića, a za obnašatelja dužnosti intendanta imenovalo je Božidara Šnajdera.

Ljutića je, još u bivšem sazivu, zbog nagomilanih dugova, dužnosti razriješila osječko-baranjska Županijska skupština, kao drugi suosnivač, ali odluka nije mogla stupiti na snagu budući da tadašnja gradska vlast, na čelu s HSP-om, na nju nije dala suglasnost jer je smatrala da je riječ o politički motiviranoj smjeni.

Kazališno vijeće osječkoga HNK u travnju ove godine nije prihvatilo izvješće o poslovanju kazališta u prošloj godini zbog neostvarivanja predviđenog programa i netočno prikazanoga financijskog izvješća, a nakon nedavnih lokalnih izbora Ljutić je predao zamolbu da ga se razriješi dužnosti intendanta.