ORALNI KARCINOM

Osjećao sam peckanje u ustima, kao kada se ugrizete. Nisam mislio da je smrtonosno...

11.10.2015 u 11:31

Bionic
Reading

U Hrvatskoj godišnje od oralnog karcinoma umre gotovo 500 ljudi, a 2009. godine nalazio se na desetom mjestu po smrtnosti od malignih bolesti. Riječ je o bolesti koja zahvaća usnu šupljinu, stražnji dio jezika i donju usnu. U početnoj fazi nema vidljivih simptoma, a prvi se znakovi poput ranica ili bijelih mrlja u usnoj šupljini počinju pojavljivati tek u kasnijoj fazi. Jednak slučaj bio je i s ljudima koji su o svojem iskustvu s tom opakom bolešću govorili za tportal. Srećom, oni su na vrijeme prepoznali svoju bolest i uspješno se izliječili. Nažalost, mnogi nisu na vrijeme obratili pažnju na simptome

U samom početku je jedan od naših sugovornika oboljelih od oralnog karcinoma, počeo osjećati ranice u ustima koje su ga svakim danom sve više peckale.

'U siječnju 2015. godine počeo sam osjećati peckanje ispod jezika, pojavila mi se mala ranica, no nisam obraćao previše pažnje na to. Čak sam tijekom pregleda mislio pitati moju stomatologinju da to pogleda, ali na kraju nisam. Nakon svakog pregleda rekao bih sebi da ću idući put svakako pitati. Srećom, liječnik sa Stomatološkog fakulteta kod kojega sam došao na prijedlog stomatologinje, detaljno je pregledao ne samo zub zbog kojeg sam došao na pregled, nego sve zube i cijelu usnu šupljinu te je tijekom tog pregleda otkrio tumor. Kako bi bio siguran u dijagnozu, napravio mi je toluidinski test koji je, nažalost, bio pozitivan', započinje svoju priču muškarac koji je pristao otkriti detalje svoje borbe s ovom bolešću pod uvjetom anonimnosti.

'Zar je to kraj?'

O samoj bolesti u tom periodu znao je jako malo, uglavnom samo koju skupinu ljudi najčešće pogađa i da je riječ o neizlječivoj bolesti. Otkrivši svoju dijagnozu, otišao je u park kako bi razmislio kako dalje.

'Izašao sam, sjeo u parku i pitao sam se: 'Zar je to to, kraj?' Osjećaji su bili pomiješani, od nevjerice, osjećaja krivnje i ljutnje do razmišljanja o djeci i njihovoj budućnosti bez mene. Pitao sam se što je točan uzrok nastanka karcinoma (bio sam pušač, pa sam u tim trenucima uspoređivao svoje navike s navikama drugih ljudi). Razmišljao sam  o liječenju, koliko ono može biti uspješno, o praktičnim stvarima poput toga kako će se bolest odraziti na moje radne sposobnosti, čega ću se sve morati odreći, kako reći okolini i kako će oni reagirati te neizbježno pitanje: Koliko mi je još ostalo?' priča 48-godišnji muškarac.

Tumor otkriven rano

Od prvog pregleda do operativnog zahvata prošlo je nešto više od tjedan dana. S obzirom na to da nije bilo metastaza i karcinom se nije proširio, nije morao uzimati nikakve lijekove niti biti podvrgnut terapiji.

'Srećom, tumor je otkriven u ranoj fazi i nije metastazirao, tako da je operativni zahvat bio dovoljan za njegovo uklanjanje, no s obzirom na karakter karcinoma kao bolesti, nezahvalno je davati dugoročne prognoze. Trenutačno je sve u redu, a i doktor koji me operirao izuzetno je zadovoljan oporavkom', priča sugovornik.

Dva mjeseca nakon izlječenja vratio se svojoj rutini, ponovno počeo raditi te promijenio životne navike. Prije svega je prestao pušiti, zdravije se hrani te svakog dana trči oko pola sata.

Mrljice koje su pekle tijekom pušenja

Drugi sugovornik prve je simptome oralnog karcinoma osjetio samo kada je pušio. Istovremeno je počeo uočavati vidljive promjene u svojoj usnoj šupljini.

'U usnoj šupljini pojavila mi se nekakva bijela mrlja na lijevoj strani ispod jezika, gdje se, nakon nekog vremena, pojavila i crvena mrlja. Osjećaj je bio kao kad se ugrizete za jezik, neugodno me peckalo, a najviše kada bih povukao dim cigarete. Otišao sam kod liječnika na pregled. Liječnik mi je uzeo bris, nalaz je bio u redu i rečeno mi je da će sve biti u redu. Nakon nekog vremena stanje je ostalo nepromijenjeno, pa sam opet otišao kod liječnika. Liječnik mi je uzeo komadić jezika s tog mjesta i nalaz je opet bio u redu. Moram napomenuti da su me te mrljice nakon tog pregleda još više boljele te sam zatražio odlazak na pregled u Zagreb', objašnjava drugi sugovornik.

Dolaskom na Stomatološki fakultet u Zagrebu za analizu mu je uzet jedan dio mesa s djela gdje su se mrlje počele pojavljivati. Kada su mu rekli dijagnozu, nije odmah znao sve o toj vrsti karcinoma, ali pamti o čemu je tada razmišljao.

'Prva reakcija bila je malo zbunjujuća i nisam se bojao jer sam se osjećao zdravo i jako. S druge strane, u bolnici u Slavonskom Brodu su me toliko uplašili kad su mi rekli kakva će operacija biti, da taj trenutak nisam mogao hodati od straha', prisjeća se danas izliječeni muškarac.

Vjerujem svome liječniku

Tijekom liječenja najveća su mu podrška bili liječnik koji mu je otkrio karcinom i njegova obitelj.

'Karcinom sam otkrio u 35. godini. I danas se borim s karcinomom, jer je leukoplakija, koja je uzrokovala karcinom, i danas prisutna. Mislim da je liječenje, barem za sada, završilo uspješno i da se neće vratiti, ali ako se i vrati, kako bi rekao moj liječnik, tu je on da sve riješi. A ja mu vjerujem i živim i znam da sam jači od te bolesti', zaključuje naš sugovornik.