Osipa se Dodikova većina u parlamentu Republike Srpske

Osipa se Dodikova većina u parlamentu Republike Srpske

18.05.2015 u 15:59

Bionic
Reading

Prijedlozi dva kontroverzna zakona, koje je u Narodnoj skupštini Republike Srpske namjeravala progurati koalicija okupljena oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, u ponedjeljak nisu dobili potporu parlamentarnog Odbora za europske integracije pa se neće naći ni na sjednici parlamenta zakazanoj za utorak, a ta činjenica je potvrdila kako je tijesna vladajuća većina u tom entitetu dovedena u pitanje

Nacrt zakona o javnom o okupljanju nije dobio potporu jer se protiv njega na sjednici odbora, održanoj u Banjoj Luci, izjasnio i zastupnik Adam Šukalo, čija je malena stranka pod nazivom Napredna, Srpska koja u skupštini RS ima dva zastupnička mjesta, nedavno odlučila napustiti parlamentarnu većinu predvođenu SNSD-om.

Nakon toga vlada pod Dodikovom kontrolom pala je na potporu tek 41 od 83 zastupnika koliko ih broji entitetski parlament.

SNSD-ova većina sada mora strogo paziti da se niti jedan njen zastupnik ne razboli ili ne bude odsutan tijekom glasovanja ukoliko žele da njihovi zakoni prođu u parlamentu.

No još veće iznenađenje od Šukalovog glasa protiv zakona o javnom okupljanju bila je činjenica da je zastupnik SNSD-a i visoki stranački dužnosnik Igor Radojičić svoju potporu uskratio nacrtu zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija koje se financiraju iz inozemstva.

Taj zakon nije prošao upravo zbog Radojičićeva glasa, koji je presudio u korist stajališta oporbenih zastupnika.

Radojičić je jedan od rijetkih istaknutih članova SNSD-a koji je od prošle godine počeo otvoreno iskazivati nezadovoljstvo politikom Milorada Dodika, no do sada je uvijek djelovao kao lojalan član stranke.

Nacrte zakona o javnom okupljanju i o kontroli rada nevladinih udruga financiranih iz inozemstva ranije su kritizirale oporbene stranke, sindikati i nevladine udruge optužujući Dodika i njegovu vladu za pokušaj ograničavanja slobode javnog djelovanja.