NAKON VIŠE GODINA NAJEZDE

Osječani su se ove godine opasno pripremili za rat s komarcima, no krvopija - nema! Evo i zašto

04.07.2022 u 17:41

Bionic
Reading

Osječani ovoga ljeta lakše dišu jer komaraca gotovo i nema. Dok su prethodnih godina imali pravu invaziju, pa je na najkritičnijim mjernim postajama u CDC klopkama završavalo i preko 45.000 njih, ove godine ih je prema posljednjim mjerenjima najviše 2600

'Ako nema vode, nema ni komaraca', vrlo kratko na upit tportala o tome gdje su ove godine nestali komarci odgovara Hrvoje Bekina, voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije (NZJZ).

Navode potkrepljuje i konkretnim brojevima, prema kojima su u CDC klopkama u najistočnijim dijelovima Osijeka prošle godine u isto ovo vrijeme bilježili i oko 45.000 komaraca, a prema posljednjem mjerenju ove godine, na istom tom mjestu bilo ih je 2600.

'Vodostaji Drave i Dunava su niski. Dunav je ove godine plavio dva, tri puta, ali se voda vrlo brzo povukla. O plavljenju govorimo kada je vodostaj Drave iznad 200 centimetara za Osijek, a Dunav do 300 centimetara na mjernoj postaji kod Apatina', objašnjava Bekina.

Prognoze mogu dati za najviše dva tjedna unaprijed jer to ovisi i o vremenskim prilikama u gornjim tokovima rijeka. Posljednji vodni val na Dunavu, s obzirom na kiše koje su pale u Austriji, prošao je kroz Hrvatsku i bio je vrlo nizak.

'Prognozirati možemo najviše od 10 dana do dva tjedna unaprijed. Prema sadašnjim podacima, komaraca ne bi trebalo biti', kaže Bekina.

Za obračun s krvopijama Grad Osijek ove godine osigurao je u proračunu 5,150 milijuna kuna, a hrvatska Vlada izdvojila je još 2,5 milijuna kuna.

  • +2
Zaprašivanje komaraca u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'Ove godine imamo spremna i dva aviona za borbu protiv komaraca. Prvi put osigurali smo i avion dvomotorac koji može letjeti iznad naseljenoga mjesta. Ono što tražim od svih uključenih u sustav kontrole je pravodobna i brza, ali i učinkovita reakcija', kaže za tportal Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

Najavljujući novu sezonu obračuna s komarcima, Radić je nedavno rekao da oni nisu samo javnozdravstveni, nego i gospodarski problem. Samo lani Grad je proveo 109 preporuka NZJZ-a, za što je utrošeno 5,7 milijuna kuna, a Vlada je pomogla s 1,6 milijuna kuna.

Osječanima ove godine na ruku idu niski vodostaji rijeka, dodao je Radić, ali i rani monitoring, s kojim je Nastavni zavod za javno zdravstvo započeo već u ožujku. Od tada se na terenu redovito prate vodostaji, a time i pojava ličinki komaraca. Prvi larvicidni tretmani, oni za odrasle komarce, provedeni su 20. svibnja. I bili su uspješni, potvrdio je NZJZ.

Do sada je obavljeno šest tretmana na kanalskoj mreži i ukupnoj površini od 36 hektara. Prema redovitim obavijestima o brojnosti komaraca na stranicama osječko-baranjskog NZJZ-a, početkom prošloga kolovoza na 63 postaje uzorkovano je 356.805 jedinki odraslih komaraca, a najveća vrijednost zabilježena je 9. kolovoza na postaji Sarvaš s 36.903 jedinke.

Prema posljednjoj obavijesti, 20. lipnja proveden je monitoring ličinki komaraca na području Grada Osijeka, i to na 20 postaja, uz dobar rezultat za građane - pored grada nema prisutnih trajnih legala komaraca. Monitoring se ne provodi, ističe se, na minski sumnjivim područjima, a prema podacima Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, u Osječko-baranjskoj županiji takvo područje obuhvaća 25.042.592 četvorna metra.