UDŽBENICI NA BRAILLEOVU PISMU

Osiguran novac za pomoć slijepim i slabovidnim učenicima

30.12.2016 u 17:23

Bionic
Reading

Deset projekata prilagodbe i izrade udžbenika te literature za slijepe i slabovidne učenike i studente na Brailleovu pismu u tekućoj školskoj i akademskoj godini financirat će se iz Državnoga proračuna za 2016. s više od 750 tisuća kuna, a novac će biti raspoređen na pet udruga koje su se javile na javni poziv, istaknuto je u petak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja gdje su uručeni ugovori o financiranju tih projekata

Na prigodnoj svečanosti ugovore je predstavnicima udruga uručio ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić i istaknuo kako time Ministarstvo želi osigurati slijepim i slabovidnim učenicima i studentima učinkovito i ravnopravno sudjelovanje u odgojno-obrazovnom procesu na načelima prihvaćanja različitosti učenika, poštivanju različitih osobitosti razvoja učenika, osiguravanju uvjeta i potpore za optimalan razvoj učenika i izjednačavanju mogućnosti za postizanje najvećega mogućeg stupnja obrazovanja. Ugovori su sačinjeni u dva primjerka - u crnom tisku i na Brailleovu pismu.

Novac je dodijeljen udrugama koje su svoje projekte prijavile na javni poziv koji je uputilo mjerodavno ministarstvo, a odluka o dodjeli sredstava donesena je na temelju stručne procjene i ocjene stručnog povjerenstva koje je vrednovalo projektne prijedloge udruga.

Za deset projekta pet udruga dobilo ukupno 753.522,83 kune

Iz Državnoga proračuna Republike Hrvatske za 2016. osigurane su ukupno 753.522,83 kune za deset projekata koje je prijavilo pet udruga - Hrvatski savez slijepih Zagreb, Hrvatska udruga slijepih i slabovidnih Čakovec, Udruženje za unapređivanje obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba Zagreb, Centar za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja Up2date i Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom 'Zamisli'.

Kako je istaknuto, udruge su se obvezale da će osigurati prilagodbu i izradu udžbenika i literature na Brailleovu pismu u tiskanom izdanju i digitalnom obliku kao i uvećani tisak sadržajno istovjetne onima na crnome tisku za potrebe slijepih i slabovidnih učenika osnovnih i srednjih škola, kao i studenata na visokoškolskim ustanovama.

Udžbenici i literatura namijenjeni su za 28 slijepih i slabovidnih učenika u osnovnim školama kojima će se prilagoditi i izdati 30 udžbenika i 19 radnih bilježnica, za devet slijepih i slabovidnih učenika u gimnazijama i strukovnim školama kojima će se u elektronskom obliku prilagoditi 46 udžbenika, dok će se za 28 studenata oštećena vida prilagoditi velik broj naslova obvezne literature u digitalnom obliku.

Ne smije se dopustiti da braica izumre

Predsjednica Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom 'Zamisli' Svjetlana Marijon ustvrdila je kako se ne smije dopustiti da braica (pismo slijepih i slabovidnih osoba) izumre već treba poticati njezinu održivost.

Marijon je podsjetila kako je to druga godina da se proračunskim novcem financiraju projekti prilagodbe i izrade udžbenika te literature za slijepe i slabovidne učenike i studente na Brailleovu pismu. Istaknula je kako iz perspektive udruge 'Zamisli' može reći da su uručeni ugovori dobar temelj za uspostavu suranje s obrazovnim ustanovama. Objasnila je kako udruga 'Zamisli' nije napisala projekt samo da bi se prijavila na natječaj već su dobili suglasnost korisnika i partnerskih institucija.

Marijon je ukazala na potrebu da se uvede standard za digitalizaciju, odnosno da se propiše što to znači crni tisak prebaciti u digitalni oblik kako bi bio dostupan slijepima i slabovidnima te kako bismo, dodala je, mogli znati radimo ili dobro ili ne.