DRAMA U KABULU

Osamnaest Hrvata spašeno iz opkoljene vojne baze!

20.09.2012 u 10:03

Bionic
Reading

Osamnaest pripadnika Hrvatske vojske u utorak se u izuzetno kompliciranim uvjetima uspjelo izvući iz Kabula i napustiti Afganistan. Osim hrvatskih vojnika, u akciji su bili i njihovi kolege iz Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Albanije, javlja Jutarnji list

U izvlačenju njih ukupno 38 glavnu ulogu imali su hrvatski piloti koji su, za razliku od američkih, pristali letjeti usprkos velikom sigurnosnom riziku, piše Jutarnji list

Riječ je o vojnim policajcima koji su kao instruktori radili u školi Vojne policije u Kabulu u kojoj su Hrvati i inače najzastupljeniji u instruktorskom kadru.

Sve je počelo u utorak u jutarnjim satima kada se 38 pripadnika Vojne policije iz sastava 'balkanskih vojnih snaga' trebalo prebaciti iz vojne baze Julien u Kabulu u američku vojnu bazu Bagram izvan glavnog afganistanskog grada.

U Afganistanu je u ovom trenutku izuzetno napeta sigurnosna situacija zbog prosvjeda lokalnog stanovništva protiv filma 'Nevinost muslimana' i pripadnici međunarodnih snaga, kao i njihove baze, stalna su meta terorističkih napada.

Zbog toga je zapovjedništvo NATO-a u Kabulu sigurnosne mjere podiglo na najveću moguću razinu. Kako bi se zaštitili od eventualnih napada, ulicama Kabula patrolira iznimno mali broj međunarodnih vojnika. Hrvatski vojnici, primjerice, imaju potpunu zabranu izlaska na ulice.

Koliko je stanje opasno najbolje govori podatak da su američki helikopteri u bazi Bagram spušteni na zemlju i zabranjeno im je polijetanje.

Upravo zabrana letenja američkim helikopterima prouzročila je problem u transportu hrvatskih i ostalih vojnika iz Kabula. Nakon što su Amerikanci procijenili i odlučili da neće obavljati letove helikopterom, razmatrala se mogućnost prebacivanja oklopnim vozilima kroz Kabul.

Arhivski video - Hrvati u borbi protiv afganistanskih talibana