ZAPATERO ODGOVARA ETA-I

Oružje treba zauvijek ostaviti

08.09.2010 u 12:49

Bionic
Reading

U prvoj reakciji na ETA-ino objavljivanje primirja, što je objelodanjeno preko videa koji su baskijski teroristi ustupili BBC-ju, španjolski premijer José Luis Rodríguez Zapatero prolijeva kantu hladne vode nad glavama baskijskih socijalista koji su na velika zvona pohvalili ETA-ino priopćenje

Zapatero smatra da ETA pokušava pomoći Batasuni da što bolje prođe na skorim izborima. 'Tko se nalazi izvan prostora legalnosti, jer ne osuđuje nasilje na jasan način, za mene i moju vladu se nalazi na istoj poziciji na kojoj je bio prije nego što se ETA oglasila', rekao je.

Španjolski premijer je rekao da je 'jako razočaran ETA-inim priopćenjem, jer Španjolska više ne treba nikakva priopćenja, već odluku da se oružana borba zauvijek napusti'.

Dodao je da će nastaviti s projektom jačanja katalonske samouprave i da bi se ETA trebala zamisliti nad tim kako to da Katalonija, bez nasilja, dobiva ono što Baskija s nasiljem nikako ne može i neće dobiti.

Zapatero je dao te izjave nakon susreta s palestinskim premijerom Salamom Fajadom i još šestoricom palestinskih ministara.

Najavljeno je da se predstavništvo Autonomnih palestinskih područja uzdiže na razinu diplomatske misije i da je to samo najava spremnosti Španjolske da prizna suverenost buduće palestinske države, što je još jedna poruka teroristima iz ETA-e.