PROŠIRENA OPTUŽNICA

Organizatorima napada 11. rujna prijeti smrtna kazna

01.06.2011 u 11:51

Bionic
Reading

Američki vojni tužitelji proširili su optužnicu protiv Khalida Sheikha Mohammeda, mozga koji stoji iza napada 11. rujna, i četvorice drugih muškarca osumnjičenih za planiranje napada u kojima je 2001. godine poginulo oko tri tisuće ljudi. Prijeti im smrtna kazna, piše The Guardian

Petorica muškaraca su i ranije bila optužena za napade, međutim, optužbe su odbačene 2009. kada se Obamina administracija nadala da će zatvoriti objekt u Guantanamu.

Osim Khalida Sheikha Mohammeda, osumnjičeni su Waleed bin Attash, poznatiji kao Khallad, koji je navodno vodio jemenski logor za obuku Al Kaidinih boraca u Afganistanu i istraživao simulatore letenja i red vožnje, Ramzi bin al-Shibh iz Jemena koji je navodno pomogao otmičarima naći školu letenja, zatim Ali Abd al-Aziz Ali, optužen da je pomogao devetorici otmičara da otputuju u SAD te da im je poslao 120.000 dolara za troškove i letačku obuku, i Mustafa Ahmad al-Hawsawi, Saudijac optužen za pomaganje otmičara tako što im je slao novac, zapadnjačku odjeću, financirao putne troškove i kreditne kartice.

Svih pet muškaraca optuženi su za zavjeru, ubojstvo kršenjem ratnog prava, napad na civile, napad na civilne objekte, namjerno nanošenje teških tjelesnih ozljeda, uništavanje imovine kršenjem ratnog prava, otmicu zrakoplova i terorizam.

Organizatori napada na SAD 11. rujna