MUDRINIĆ SAVJETUJE

'Orešković mora sudjelovati u odabiru ministara i imati pravo veta'

24.12.2015 u 11:19

Bionic
Reading

Predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost Ivica Mudrinić smatra kako je za novog hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića najvažnije da okupi stručan tim te da ima autorite u samoj vladi, što je moguće samo ako sudjeluje u odabiru ministara i ima mogućnost veta

'Ako sastavi kompetan tim, u kratkom roku privuče investicije i popravi rejting - to je ključno. Bitno je da ima ljude koji mogu pokriti dio gdje je tanji, uključujući i stranke van grupacija koje su ga podržale. Uz političku podršku, najvažniji je stručni tim. Nije stvar u kontroli već hoće li imati autoritet u samoj vladi, što je moguće samo ako sudjeluje u odabiru i ima mogućnost veta. Bez autoriteta ne možete postići cilj, ali mislim da ga on ima. Dolazi u Vladu kao visoki profesionalac', rekao je za HRT-ov Studio 4 Mudrinić.

Mandatara Oreškovića poznaje osobno, kada je bio član Savjeta Hrvatskog udruženja poslodavaca za vrijeme mandata na čelu Plive. Smatra da ima drukčije iskustvo. 'Dolazi sa svježinom, nema repova u našoj javnosti, bio je uspješan u vođenju Plive i visoko je pozicioniran u Tevi', ističe.

Na pitanje o mandatarovu znanju hrvatskog kaže kako je važno komunicirati, ali da se jezične barijere mogu prevladati.

Podsjetio je da Orešković nije prvi nestranački premijer - Franjo Gregurić je došao iz Ine, kao i Nikica Valentić, zatim i Zlatko Mateša... 'Razumjet će koji cilj mora postići i to će dobro komunicirati sa socijalnim partnerima. U Plivi je imao dobar kontakt sa sindikatima', dodaje.

O Vladi smatra da treba biti definirana strateški. 'Kadroviranje treba biti principijelno - imate zadatak koji treba odraditi i nađete tko je najkompetentniji. Treba nam jak potpredsjednik za reforme. On mora uspostaviti sustav za upravljanje javnim poduzećima, sve koordinirati. Netko treba pratiti razvoj i privlačenje investicija, premijer ne može sam odraditi sve što je potrebno. Investitorima treba signalizirati da je došlo novo vrijeme u Hrvatsku', ističe Mudrinić.

Za Božu Petrova, čelnika Mosta, smatra da se vrlo dobro snašao u visokoj politici 'u ovom vremenu' - zadržao je integritet unatoč pritiscima, ustrajao je na inicijalnoj platformi i uspio je izgurati s 15 preostalih mjesta.

'Treba donijeti proračun, vraćati kredibilitet i rejting, javno zaduživanje je skupo. Sve to treba riješiti što prije, ključna je poruka mandatara - ne treba mi sto dana', zaključio je Mudrinić.