sučeljavanje

Orešković: Počela sam sama, a vi ste se samo priključili Mostu; Selak Raspudić: Narod vas nije prepoznao

16.06.2020 u 13:20

Bionic
Reading

U današnjoj emisiji na Večernjem TV političke snage su odmjerili filozofkinja nove generacije te nezavisna kandidatkinja na Mostovoj listi Marija Selak Raspudić i Dalija Orešković, članica Stranke s imenom i prezimenom, ali javnosti poznata kao bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukoba interesa i kandidatkinja za predsjednicu RH na prošlim izborima

'Povjerenje je osnovni i temlejni pojam u politici. Vjerujem Boži Petrovu', rekla je Marija Selak Raspudić odgovarajući na pitanje vjeruje li Petrovu da Most neće ulaziti u koaliciju.

'Ja sam ukazala povjerenje i ono za sada nije iznevjereno, a dalje ćemo vidjeti', rekla je Selak Raspudić za Večernji TV.

'Netko školsko gradivo nauči iz prve, a netko ne nauči i padne razred', rekla je Dalija Orešković komentirajući isto pitanje. Dodala je da će se vidjeti je li Most nešto naučio iz dvije koalicije s HDZ-om.

Suzbijanje korupcije

'Treba uzeti spise Milana Bandića pa vidjeti zašto se od 2014. kada je bio uhićen pa do sada nije učinjeno ništa', rekla je Dalija Orešković govoreći o strategiji za borbu protiv korupcije.

'Poanta je u tome da treba promijeniti ljude. Mi ovdje možemo otvarati pojedinačne sektore i upirati prste. Da bismo ukinuli korupciju moramo dovesti nove ljude na vlast', rekla je Selak Raspudić.

'Gospodin Kerum je jedna smiješna pojava, a Milana Bandića mogu gledati jedino na optuženičkoj klupi', rekla je Orešković govoreći o tome kako bi bilo da u Saboru sjedi s ljudima o kojima je odlučivala u Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa.

'Trebamo imati ljude koji neće biti koruptivni, možemo mi graditi tijelo na tijelo, ali trebamo imati ljude koji neće pokušavati muljati sa zakonima', rekla je Selak Raspudić.  Rekla je i kako se Most najaktivnije bavio koruptivnim aferama u Saboru.

Obrazovni sustav i reforma školstva

'Mislim da nije prioritet. Tema obrazovanja se koristi za stjecanje jeftinih i podmuklih poena', rekla je Orešković i dodala kako veliki dio školaraca nema novaca da plati školski obrok.

'Ja ne znam kako bi netko mogao učiti na prazan želudac', dodala je.

'Ja vjerujem da vi imate namjeru činiti promjene, no vi niste uspjeli zadobiti povjerenje građana. Niste u stanju prihvatiti volju građana kao legitimnu', poručila je Selak Raspudić Daliji Orešković te je dodala kako na izborima nije dobila podršku građana.

'Na europskim izborima dobila sam oko 22 tisuće preferencijalnih glasova, a na predsjedničkim oko 50', odgovorila joj je Orešković i dodala da je ona išla na 'teži način' bez infrastrukture i ljudstva. Rekla je i kako ona provodi program koji je sama napisala i kreirala.

Selak Raspudić odgovorila joj je kako ona ne zna je li sudjelovala u programu Mosta.

'Ja ljudima koji su otišli želim svu sreću. Poštujem njihovo mišljenje i odluku i nadam se da oni mogu poštovati odluku većine', rekla je Orešković komentirajući odlazak članova Stranke s imenom i prezimenom.

'Ako niste u stanju uvjeriti ljude oko sebe da se politički aktiviraju, onda niste u stanju uvjeriti i narod. Narod vas nije prepoznao', rekla je Marija Selak Raspudić.

Orešković joj je rekla da je ona počela od početka i da sve gradi, a da se ona samo priključila Mostu. 'Kada sam ušla u politiku ušla sam iz razloga što mislim da nam može biti bolje i da treba mijenjati stvari iz temelja', kazala je Selak Raspudić.

'Nema razloga da ljevica ne hoda u Hodu za život', dodala je.

'Slažem se s tim da ljevica može hodati u Hodu za život tamo gdje se život štiti', rekla je Dalija Orešković.