NA VLASTITI ZAHTJEV

Orešković iznenada otišao predsjednici na Pantovčak

10.06.2016 u 17:08

Bionic
Reading

Premijer Tihomir Orešković nakon obraćanja javnosti otišao je kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u njezin ured na Pantovčaku, odakle je tportalu potvrđeno da je sastanak počeo iza 17 sati i okončan je prije 18 sati. Novinari su ostali uskraćeni za premijerovu izjavu jer ih je on izbjegao tako što je kompleks Predsjedničkih dvora napustio na sporedni izlaz. Zasad nije poznato hoće li predsjednica dati izjavu za medije

U međuvremenu, svoje obraćanje odgodio je i glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević, kojeg su novinari očekivali pred središnjicom stranke u 16.30 sati, a zasad nema novih naznaka da će se danas itko iz te stranke službeno oglasiti do kraja dana.

Netom prije odlaska predsjednici, Orešković je na konferenciji za novinare poručio da neće prihvatiti poziv predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka da da ostavku jer bi, kaže, time priznao svoju krivnju te je ustvrdio da će se radi svoje časti pojaviti u Saboru i pred zastupnicima braniti od lažnih optužbi.

'Ne mogu prihvatiti Karamarkov poziv da ja i potpredsjednik Vlade Božo Petrov damo ostavku jer bih time prihvatio krivnju. Optužbe su teške i lažne i doći ću se braniti u Sabor. Pojavit ću se tamo radi svoje časti i braniti od lažnih optužbi', rekao je Orešković novinarima u Banskim dvorima.

Naglasio je da će se u Saboru riješiti situacija. 'Sabor će odlučiti sudbinu, idemo li na izbore ili ne', dodao je.

Orešković se nada da će Sabor donijeti odluku koja će pružiti mogućnost da ova Vlada može dalje funkcionirati te je uvjeren da ona to može. Uvjeren je da bi sve bilo drugačije da su Karamarko i on od početka razgovarali. Također je odbacio optužbe da je pokušao politizirati SOA-u, nazvavši ih spinom.

Predsjednica apelirala da se kriza vlasti što prije okonča

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović apelirala je u petak na sve političke čimbenike u zemlji da se kriza vlasti završi što je prije moguće, poručivši da je država na prvom mjestu, a tek onda stranka ili drugi partikularni interesi.

Istaknuvši da se Hrvatska kao mlada demokracija prvi put nalazi u situaciji nestabilnosti, Grabar Kitarović je za Narodni radio ustvrdila kako je u drugim državama to normalno, te izrazila uvjerenje da će sve biti u redu.

'U drugim državama to je normalno, ali naravno apeliram na sve političke čimbenike da ovo stanje završimo što je moguće prije zato što su ljudi nestrpljivi, treba im pokazati odgovornost, odlučnost da je država na prvom mjestu, a tek onda stranka ili drugi partikularni interesi', istaknula je.

Vjeruje da će Hrvatska iz krize izaći jača i za jedno iskustvo bogatija. 'Molim da vodimo računa o tome da dolazi i turistička sezona i procjena kreditnog rejtinga. Stvari su krenule dobro, imamo gospodarski rast, raste izvoz, proizvodnja, trendovi su dobri, idemo još svi zajedno uložiti malo više napora da ova turistička sezona bude najbolja, da taj gospodarski rast krene i iznad tri posto', poručila je Grabar Kitarović.