PREVIRANJA U MUP-U

Orepić razjasnio smjenu šefa PNUSKOK-a, Linić: Smijenjen je i zbog mene

15.03.2016 u 14:55

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić smijenio je šefa Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) Marija Bertinu, kojeg predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, predsjednik Mosta prozivaju za nezakonitosti, ali ne samo on, nego i bivši SDP-ov ministar financija Slavko Linić

'U kontekstu najavljenog brzog preustroja i ukupne organizacije Ministarstva unutarnjih poslova, cilj mi je bio rasteretiti tu ionako samu od sebe zahtjevnu dužnost s teretom koji je uz nju vezan te je samo u tom kontekstu došlo do te smjene', izjavio je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić novinarima u Saboru, odgovarajući na pitanje je li Bertina zaista smijenjen.

Naglasio je da nikakav pritisak nije u pitanju. 'Već sam najavio brze korake u smjeru reorganizacije kompletnog sustava. Bit će toga još. Želim prilagoditi sustav i ljude onome čemu težimo', poručio je ministar unutarnjih poslova.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko navodno je nezadovoljan što u policijskom sustavu nije ranije došlo do smjena. Prvi potpredsjednik Vlade smatra da je bivši ministar unutarnjih poslova, SDP-ov Ranko Ostojić, iza sebe ostavio kriminalnu skupinu koja radi sve kako bi naštetila HDZ-u, Milijanu Brkiću i samom Karamarku. Tu, prvenstveno, piše Jutarnji, apostrofiraju sada smijenjenog šefa PNUSKOK-a Marija Bertinu, glavnog ravnatelja policije Vladu Dominića, te dekana Visoke policijske škole Joška Vukosava, koji, kažu u HDZ-u, još rade za Zorana Milanovića, a Most to sve samo promatra.

Bertinu su u više navrata prozivali za nezakonito korištenje svojih ovlasti, pa mu je Most predbacivao praćenje Bože Petrova, a i bivši ministar financija Slavko Linić teretio ga je za zlouporabu ovlasti.

U kratkom razgovoru za tportal Linić kaže da je s portala saznao vijest da je Bertina navodno smijenjen.

Podsjetimo, prije tjedan dana na HRT-u novinar Gordan Malić mahao je papirima koji navodno dokazuju da je Linić bio pod policijskom istragom. Linić vjeruje da je nakon što je pao u nemilost šefa SDP-a Zorana Milanovića bio i prisluškivan i maltretiran, kao i njegovi prijatelji te djeca njegove supruge. Prije tjedan dana je za Studio 4 HRT-a izjavio da danas ima sve više dokumenata koji govore da je bio u pravu kada je iznosio takve optužbe. Linić za nevolje koje su ga snašle krivi, osim Zorana Milanovića, bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i šefa PNUSKOK-a Marija Bertinu.

Linić za tportal kaže da se manje-više obratio samo saborskom Odboru za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku te traži procesuiranje odgovornih jer su lagali Hrvatskom saboru i maltretirali su djecu njegove supruge. 'Tako da, što se toga tiče, nisam još ništa dobio od Sabora, a dalje ćemo vidjeti', navodi Linić.

Što se tiče smjene Marija Bertine, Linić smatra da je možda kumovao tome, ali vjeruje da je smijenjen i zbog tisuću drugih stvari jer je nedvojbeno, kaže, to da je Bertina zloupotrebljavao sustav. Uglavnom, iz saborskog odbora mu se još nitko nije javio.

'Idući tjedan ću intervenirati da vidim što se događa, ali u isto vrijeme pripremam kaznenu prijavu koju ću uputiti Državnom odvjetništvu', poručuje Linić.