'DOŠLO JE VRIJEME...'

Orban traži izmjenu temeljnih sporazuma EU

20.11.2015 u 10:22

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u petak da se Europska unija posljednjih godina suočava s tako ogromnim izazovima da je konačno došlo vrijeme da razmotri ključne elemente koji ju drže na okupu, te potom obnovi svoje temeljne sporazume

Upitan o nizozemskom prijedlogu da se stvori uža jezgra u EU s kontrolom ulaska u nju, nazvana mini-Schengen, Orban je rekao da danas nije samo schengenski sporazum neučinkovit već i drugi aspekti EU-a te se svi oni moraju reformirati.

Nizozemski list Telegraaf objavio je u srijedu da vlada u Den Haagu razmatra mogućnost uvođenja manjeg prostora bez kontrola na unutarnjim granicama u koji bi ušle Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Njemačka i Austrija kako bi se lakše kontrolirao priljev migranata.  

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere rekao je u četvrtak u Berlinu da mu je njegov nizozemski kolega iznio tu ideju, ali da Njemačka nije time oduševljena.

Mađarski je premijer također za radio Kossuth naglasio da su za rješavanje pitanja ilegalne migracije potrebna nacionalna a ne europska rješenja jer su, kako je pojasnio, europska rješenja neizbježno zapravo skup nacionalnih.

Govoreći o kvotama za raspoređivanje migranata, Orban je rekao da je stajalište Mađarske da se taj sustav mora ukinuti.

Jaz između europskih vođa i zdravog razuma europskih građana je sve veći i to pridonosi destabilizaciji Europe, naglasio je.