PONOVNO IZABRAN ZA PREMIJERA

Orban obećao izgradnju kršćanske demokracije 21. stoljeća

10.05.2018 u 18:12

Bionic
Reading

Viktor Orban u četvrtak je izabran u parlamentu po četvrti put za premijera Mađarske, a u svom inauguracijskom govoru najavio je izgradnju kršćanske demokracije 21. stoljeća koja čuva tradicionalnu obitelj, bori se protiv antisemitizma i ne može bez Europske unije, no one koja je savez slobodnih nacija.

Orbanova stranka Fidesz je s manjim koalicijskim partnerom na parlamentarnim izborima 8. travnja osvojila 133 od 199 mjesta u parlamentu, čime mu je osiguran treći uzastopni, a ukupno četvrti premijerski mandat. Dvotrećinska većina stranci omogućuje i izmjenu ustava.

U četvrtak je u parlamentu ponovno imenovan premijerom s 134 glasa "za" i "28" protiv. Neke stranke su bojkotirale sjednicu.

Mađarski čelnik je u svom inauguracijskom govoru nakon glasovanja iznio svoju konzervativnu viziju budućnosti države.

"Umjesto propale liberalne demokracije... izgradit ćemo kršćansku demokraciju 21. stoljeća koja garantira ljudsko dostojanstvo, slobodu i sigurnost, štiti rodnu ravnopravnost, tradicionalan model obitelji jednog muškarca i jedne žene, sputava antisemitizam, čuva našu kršćansku kulturu i daje našoj naciji priliku da preživi i napreduje", poručio je Orban koji je na premijersku funkciju ponovno stupio 2010. godine, prenosi mađarska novinska agencija MTI. Orban je na toj je dužnosti bio i između 1998. i 2002. godine.

"Znam da mnogi smatraju kako je to nemoguće, no mislim da je dostižno da Mađarska 2030. postane jedna od pet europskih država najboljih za život i rad", istaknuo je.

"Moramo živjeti s ponosom i dostojanstvom države koja razumije da su Mađari više dali svijetu nego što su dobili", rekao je Orban, otkrivši kako želi uvjeriti susjedne države da se ujedine i Panonsku nizinu učine "najsigurnijim i najbrže rastućim" ekonomskim, trgovinskim i prometnim područjem u Europi.

  • +7
Viktor Orban Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

"Posljednjih smo godina više puta iznova pokazali da se ne treba bojati Mađara - tkogod surađuje s nama profitira", zaključio je premijer. 

Osvrnuo se i na Europsku uniju, ustvrdivši kako Budimpešta "treba taj savez i on treba" Mađarsku, no kako će njegova vlada zastupati pogled da taj blok treba funkcionirati kao skup slobodnih država. 

EU se "treba odreći svojih delirijskih noćnih mora o sjedinjenim europskim državama... i vratiti se u stvarnost", poručio je Orban. 

Govoreći o migrantskom pitanju, rekao je kako "tisuće plaćenih aktivista, birokrata i političara u Bruxellesu radi kako bi se migracija proglasila temeljnim ljudskim pravom", piše MTI. 

"Zbog toga nam žele oduzeti pravo da samostalno odlučujemo koga ćemo primiti".