EMIGRANTI I AZILANTI

Orban: Islam ne pripada Europi, on određuje pravila 'nekog drugog svijeta'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 16.10.2015 12:04
  • Objavljeno 16.10.2015 u 12:03
Viktor Orban

Viktor Orban

Izvor: Reuters / Autor: Yves Herman

Mađarski čelnik Viktor Orban smatra da islam 'duhovno ne pripada Europi' i utvrđuje pravila 'nekog drugog svijeta' u intervjuu koji će se objaviti u subotu u njemačkom tjedniku Focus

'Islam nikada nije pripadao Europi, onamo se pozvao', kaže Orban opravdavajući svoje protivljenje prihvatu u Europsku uniju stotina tisuća podnositelja zahtjeva za azilom, pridošlih većinom iz muslimanskih zemalja, brigom o 'zaštiti europskih kulturnih vrijednosti'.

Mađarski premijer je priznao da turski radnici koji su došli popuniti ogranke njemačkog gospodarstva u razdoblju između 1960. i 1970., iako većinom muslimanske vjeroispovijesti, 'pripadaju povijesti Njemačke pa dakle i Europe'.

'No, duhovno, islam ne pripada Europi. To je korpus pravila nekog drugog svijeta', kazao je Orban, žaleći se da 'nema pravo iznijeti sumnju', s obzirom na Nijemce ili Francuze, u mogućnost multikulturalnog društva. 'Mi u Mađarskoj odlučujemo sami želimo li ih ili ne. Ne želimo', dodao je on.

Šef mađarske vlade koji je uvijek povezivao migrante, koji na tisuće dolaze svakodnevno u Europu, s običnim 'ekonomskim izbjeglicama', ocjenjuje da 'svi nemaju pravo na život u Njemačkoj ili Mađarskoj. Samo oni koji su za to radili'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!