lokalni izbori

Orahovica i Otok dalmatinski u nedjelju biraju svoja vijeća

08.07.2020 u 10:20

Bionic
Reading

U nedjelju, 12. srpnja Orahovica bi napokon trebala izabrati novo gradsko, a dalmatinski Otok novo općinsko vijeće, trebali su to učiniti još u travnju, no zbog pandemije koronavirusa izbori su pomaknuti za srpanj

Njihova vijeća, od po 15 vijećnika, raspuštena su jer u zakonom propisanom roku nisu donijela proračune za ovu godinu, a to onda znači prijevremeni izbor novih vijećnika.

Za gradsko vijeće Orahovice natječe se sedam lista: DP Miroslava Škore, HDZ-ova, HSS-ova koju nosi gradonačelnica Ana-Marija Petin, SDP-ova, lista Stranke umirovljenika (SU) te nezavisna lista Ivančice Grgić.

Svoje vijećnike u vijeću općine Otok u Splitsko-dalmatinskoj županiji žele HDZ, HSP-1861. te nezavisne liste Dušana Đule i Ante Norca.

Orahovici, gradu s oko 5.300 stanovnika u Virovitičko-podravskoj županiji nedjeljni su izbori drugi prijevremeni od redovnih lokalnih održanih u svibnju 2017. Na prve su izašli već u jesen iste godine jer se vijeće izabrano u svibnju nije uspjelo konstituirati ni nakon tri pokušaja, ni jedna stranka, naime, nije uspjela osigurati većinu.

Iako se činilo da bi Vijeće izabrano u listopadu 2017., trebalo biti stabilnije, jer je u njemu bilo osam vijećnika HSS-ove koalicije, pet HDZ-ovih i po jedan NL Ivančice Hrgić i SU, događaji s konca prošle godine to su demantirali. Naime, kod glasovanja o proračunu za ovu godinu, 'za' se izjasnilo samo pet vijećnika HSS-ove koalicije, sedam vijećnika je bilo protiv, a tri suzdržana, proračun nije 'prošao'.

Zapošljavanje sestre i zapošljavanje u gradskim poduzećima

Prema pisanju lokalnih medija, oporbeni HDZ tumačio je kako je prije svega bio protiv 'činjenice' da je gradonačelnica, HSS-ova Petin zaposlila sestru za voditeljicu financijskog odjela Grada te zbog 'enormnog' zapošljavanja u gradskim poduzećima što je dovelo do velikog manjka oročenih sredstava Grada.

Zapošljavanje gradonačelničine sestre i broj novih zaposlenih u gradskim poduzećima smetalo je i vijećniku SU Juraju Fofonjku, koji također nije dignuo ruku za proračun.

Prijevremeni izbori u Orahovici i Otoku prvotno su se trebali održati 19. travnja, no odgođeni su zbog pandemije koronavirusa. Kako bi se odgodili Hrvatski je sabor izmijenio Zakon o lokalnim izborima kojima je Vladi dao ovlast da u slučaju posebnih okolnosti može odgoditi raspisivanje prijevremenih lokalnih izbora, te izvan snage staviti odluku kojom su izbori raspisani, dok posebne okolnosti ne prestanu.

I dok je prvotno u zakonu stajalo da se raspuštena gradska i općinska vijeća biraju u roku od 90 dana od raspuštanja, po novome, kad nastupe posebne okolnosti, biraju se po njihovu prestanku, a najkasnije u roku 90 dana od prestanka posebnih okolnosti.