PRUŽANJE SEKSUALNIH USLUGA

Optužnica za podvođenje protiv sedam osoba

01.08.2011 u 17:48

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je optužni prijedlog protiv sedam hrvatskih državljana zbog podvođenja i pomaganja u podvođenju više ženskih osoba radi pružanja seksualnih usluga na području grada Zagreba i u drugim mjestima u Hrvatskoj, pri čemu su zaradili najmanje 183.000 kuna, objavljeno je danas na internetskoj stranici Državnog odvjetništva RH

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužni prijedlog protiv hrvatskih državljana M. V. (1971), O. V. (1981), H. B. (1958), M. V. (1987), I. K. R. (1985), I. V. (1984) i J. P. (1962) zbog počinjenja kaznenog djela protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa podvođenjem, a tereti ih se da su od 7. lipnja do 28. srpnja ove godine postupali zajedno i po prethodnom dogovoru u nakani nepripadnog stjecanja imovinske koristi.

Kako se navodi, M. V. je angažirao više ženskih osoba radi pružanja seksualnih usluga na području grada Zagreba i u drugim mjestima u Hrvatskoj za najmanje 150 eura po satu. Navedeni iznos su potom, u skladu s prethodnim dogovorom, predavale njemu, a on bi im dao 50 eura za sat pruženih usluga.

Prethodno bi okrivljeni M. V. oglasio na internet stranicama pružanje usluge tzv. eskorta te s klijentima dogovarao cijenu usluge, trajanje i imena ženskih osoba, kao i mjesto sastanka. Djevojke bi zatim uputio na dogovorenu lokaciju, osobno ih odvezao ili bi za to angažirao okrivljene O. V., H. B. i M. V. (1987). Organizirao je i taksi prijevoz ili pribavljao zrakoplovne karte, dajući djevojkama upute o visini iznosa koji trebaju naplatiti od klijenata.

Okrivljene I. K. R. i I. V. tereti se da su, radeći kao djelatnici jednog zagrebačkog hotela, omogućavali pružateljicama seksualnih usluga pristup klijentima u hotelskim sobama, za što su im one predavale iznos od najmanje 100 kuna. Nakon pružene usluge M. V. (1971) je dolazio po njih osobno ili za prijevoz angažirao O. V., H. B. i M. V., za što su dobivali iznos od najmanje 100 kuna.

Okrivljeni J. P. je kao djelatnik turističke agencije u Makarskoj, nakon što su od njega nepoznate osobe tražile da im osigura ženske osobe za zabavu, stupio u kontakt sa M. V. te dogovorio dolazak tri ženske osobe, osiguravši im boravak i smještaj na području otoka Hvara radi pružanja usluga za unaprijed dogovorenu novčanu naknadu od 6.000 eura.

Okrivljenici su ostvarili imovinsku korist od ukupno najmanje 183.000 kuna, navodi Državno odvjetništvo.

U optužnom aktu predloženo je da se od okrivljenika oduzme imovinska korist ostvarena kaznenim djelom, a u odnosu na okrivljenike koji su zadržani po rješenju istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu (svi osim O. V.) predloženo je određivanje pritvora.