MITO I KORUPCIJA

Optužnica protiv sudaca Gašpara i Peze

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 08.01.2009 17:45
  • Objavljeno 08.01.2009 u 17:45
mito i korupcija

mito i korupcija

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva tportala

USKOK je podigao optužnicu protiv suca Bariše Gašpara, kojega se tereti da je primio 25.000 eura mita, namještao pravosudne ispite i poticao suca Ivicu Pezu na zlouporabu kako bi za sudskog savjetnika zaposlio nećaka njegova prijatelja

Uz Gašpara i Pezu USKOK je optužio još šest osoba koje tereti za davanje mita, pomaganje u primanju mita te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

U tzv. slučaju Župa uz 61-godišnjeg Gašpara, optuženi su Kruno Herceg (61) te direktor i član nadzornog odbora dubrovačke tvrtke "Župa" Davor Maravić (42).

USKOK tvrdi da je Gašpar od Maravića primio ukupno 25.000 eura mita kako bi mu ubrzao rješavanje jednog predmeta koji se od ožujka 2006. nalazio na drugostupanjskom odlučivanju pred Visokim trgovačkim sudom. Sudac je navodno prvo dobio predujam, a ostatak novca nakon što je predmet riješen. Sumnja se da je suca i čelnika dubrovačke tvrtke povezao Herceg kojega se tereti za pomaganje u primanju mita.

Prema pisanju tiska, Gašparova navodna korumpiranost otkrivena je u sklopu istrage o dubrovačkoj aferi "Pet zvjezdica". Nagađa se i da je USKOK prisluškivao suca, koji je kasnije suspendiran, te da postoje audiozapisi telefonskih razgovora koji ga kompromitiraju.

Gašpar se nadalje tereti da je u ožujku 2008. Mihaeli Plečaš i Tihani Zeljko omogućio polaganje pravosudnih ispita. Kao zamjenik člana ispitne komisije najprije je zatražio da ga se rasporedi kao ispitivača za termine u kojima su kandidatkinje trebale polagati ispit, a potom im dao pitanja koja im je komisija trebala postaviti.

Uz dvije kandidatkinje za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti optuženi su otac jedne od njih Miho Plečaš te Veljko Vujović

U dijelu optužnice u kojem se spominje i bivši predsjednik Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Pezu se tereti da je zapošljavajući "Gašparevog čovjeka" zlouporabio položaj i ovlasti, a Gašpara da ga je poticao na to kazneno djelo.

U USKOK-u tvrde da je Gašpar u rujnu 2007. od Peze zatražio da iskoristi položaj predsjednika suda i nećaka njegova prijatelja zaposli kao sudskog savjetnika. Potom je raspisan javni natječaj, a Pezo je tom kandidatu navodno dao pitanja za pismeni ispit i obećao da će mu u testiranju i intervjuu osigurati najveći broj bodova.

No, unatoč svemu, nećak je od 28 kandidata bio na 24. mjestu. Pezo je nakon toga obećao da će ga primiti na idućem natječaju, što je u svibnju prošle godine i učinio, tvrde u USKOK-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi