zločinačko udruženje

Optužnica protiv splitskog trojca koji je pretukao člana vlastite bande

13.03.2020 u 18:15

Bionic
Reading

Uskok je u petak podigao optužnicu protiv Željka Rajića (35), Ante Vučka (30) i Petra Vuknića (39) koji su 13. studenoga pretukli Roberta Žuvelu (22) kako bi ga spriječili da na sudu iznosi saznanja o njima i nedjelima koja su počinili u sastavu zločinačkog udruženja kojem i sam pripada

Uskok, koji je objavio samo inicijale okrivljenika, precizirao je da je Rajić doznao kako je Žuvela trebao biti ispitan pred splitskim Općinskim prekršajnim sudom zbog prekršaja protiv javnog reda i mira.

Kako bi ga spriječili da na sudu iznosi saznanja o njima i kaznenim djelima koja su počinili u sastavu tog udruženja kojem i sam pripada, Vučko i Vuknić su 13. studenog oko 16,20 sati sačekali Žuvelu ispred jednog restorana, nasilno ga ugurali u automobil i odvezli na nepoznatu lokaciju.

Vučko i Vuknić su potom, u nakani da ga upozore na pripadnost njihovom udruženju, udarali Žuvelu šakama i nogama u glavu, slomivši mu lijevu jagodičnu kost, koštani dio lijeve očne šupljine i sinus lijeve gornje čeljusti.

Nakon što je policija pokrenula kriminalističko istraživanje Rajić i Vučko su Žuveli navodno plaćali ugostiteljske i druge usluge kako ih ne bi teretio.

Riječ je o pripadnicima splitske trinaesteročlane zločinačke organizacije protiv koje je Uskok krajem siječnja podigao optužnicu zbog pokušaja ubojstva i teškog ubojstva, ucjene i pokušaja ucjene te protupravnog oduzimanja slobode.

Pored Rajića, Vučka, Vuknića i Žuvele, okrivljeni su još Duje Pivčević (24), Tonći Mikelić (21), Liridon Berisha (33), Leni Ban (29), Hrvoje Kovčalija (42), Anita Erceg (23), Ivan Poljičanin (26), Roko Rodina (21) i Nikica Jakšić (47). 

Ranijom optužnicom im se stavlja na teret da su se od srpnja 2018. do ožujka 2019. na području Splita i Kaštela povezali u "zajedničko djelovanje kako bi preuzeli teritorij i pripadnike drugih kriminalnih grupacija na širemu splitskom području" zbog krijumčarenja i prodaje kokaina i marihuane, naplati dugovanjai sličnih nedjela.

Optuženi su nabavljali razno oružje i streljivo kojim su pucali u pripadnike drugih kriminalnih grupacija želeći ih usmrtiti i domoći se novca te su uništavali njihovu imovinu, stoji u optužnici.