SLUČAJ VARAŽDINSKE VIJESTI

Optužnica protiv Fišera, Mašića i Fischera

31.05.2014 u 08:59

Bionic
Reading

Ernesta Fišera, Davora Mašića i Svebora Fischera te poduzeća Varaždinske vijesti i Varaždinac plus, varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo tereti za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaju poreza

Tri godine nakon što su privedeni na policiju i bili u istražnom zatvoru, dovršena je istraga protiv bivšeg glavnog urednika i direktora Varaždinskih vijesti, voditelja marketinga i zamjenika direktora te je protiv njih podignuta optužnica pred varaždinskim Županijskim sudom. Fišera se tereti da je od 2004. do 2010. godine kao direktor Varaždinskih vijesti naložio da se njemu i trećeokrivljenom Sveboru Fischeru, njegovu sinu, isplati više od 374 tisuća kuna za službena putovanja na temelju putnih naloga, iako ta službena putovanja zapravo uopće nisu obavljena, kao i više od 32 tisuće kuna za njegova privatna putovanja.

'Prvookrivljenika se tereti i da nije prijavio sve isplate na koje se plaća porez niti je obračunao i platio porez, odnosno da je davanjem službenog vozila u privatne svrhe, na korištenje svom sinu, zamjeniku direktora, i to bez obračunavanja poreza na primitke u naravi, izbjegao platiti porez na dohodak i prirez u ukupnom iznosu većem od 210 tisuća kuna na štetu državnog proračuna', navodi se u optužnici.

Fišera, koji je zajedno s Gradom Varaždinom (bio) jedan od većih dioničara Varaždinskih vijesti, tereti se također da je 15. rujna 2007. godine s ovlaštenom osobom jednog graditeljskog poduzeća zaključio ugovor o izvođenju radova na adaptaciji svoje obiteljske kuće, ali da te radove neće platiti on, već njegovo trgovačko društvo putem kompenzacije, s obzirom na to da ima potraživanje od društva.

'Međutim, to nije bilo istina jer društvo njemu nije ništa dugovalo i nije imalo obvezu plaćanja ugovorenih radova pa je trgovačko društvo neosnovano platilo izvođaču radova iznos veći od 110 tisuća kuna', stoji u optužnici.

Fišera se isto tako tereti da je kao direktor Varaždinskih vijesti 15. prosinca 2008. naložio prodaju službenog automobila tvrtki Varaždinac plus, koju je vodio Mašić za nepunih 73 tisuća kuna, iako je stvarna vrijednost vozila bila veća za najmanje 30 tisuća kuna.

Fišera i Mašića tereti se da su oštetili Varaždinske vijesti ugovorom o poslovnoj suradnji koji su sklopili 20. lipnja 2006. godine. Njime su se Varaždinske vijesti obvezale prodavati istoimeni tjednik tvrtki Varaždinac plus radi daljnje distribucije, i to po tri i pol kune plus PDV po primjerku, s rokom plaćanja od 25 dana i rabatom od 50 posto.

'Taj ugovor bio je znatno nepovoljniji u odnosu na dotadašnji ugovor s trećim društvom s kojim su radi toga neosnovano prekinuli poslovnu suradnju. Naime, ranijim ugovorom bila je ugovorena cijena usluga za distribuciju tjednika od 4,20 kuna plus PDV s rokom plaćanja od 14 dana te bez odobrenog rabata', navodi se u optužnici te dodaje da su dvije godine kasnije Fišer i Mašić sklopili novi ugovor o poslovnoj suradnji koji je za Varaždinske vijesti bio još nepovoljniji jer je poduzeću Varaždinac plus smanjena cijena primjerka lista, čime su pribavili nepripadnu materijalnu dobit potonjem poduzeću na štetu Varaždinskih vijesti veću od 220 tisuća kuna.

Svebora Fischera tereti se da je od prosinca 2009. do kolovoza 2010. godine kao zamjenik direktora Varaždinskih vijesti ispostavljao putne naloge za obavljena službena putovanja u kojima je neosnovano obračunavao i naknadu za korištenje osobnog vozila na koju nije imao pravo, prikazujući kao da se koristi vlastitim vozilom u službene svrhe, iako je vozilo bilo u vlasništvu trgovačkog društva kojemu ga je prethodno prodao pa mu je tako nepripadno isplaćeno više od 14 tisuća kuna.

Varaždinske vijesti i Varaždinac plus tereti se da su kaznenim djelima počinjenim od strane Fišera i Mašića kao njihovih odgovornih osoba ostvarila protupravnu imovinsku korist veću od 430 tisuća kuna.