zaboravljeni slučaj

Optuženo još 12 davatelja mita za izdavanje lažnih covid potvrda

07.12.2023 u 10:57

Bionic
Reading

Uskok je, nakon provedene istrage, pred zagrebačkim Županijskim sudom optužio još 12 hrvatskih državljana zbog davanja mita za izdavanje lažnih potvrda o cijepljenju protiv covida.

Okrivljenici se terete da su za sebe ili druge osobe, od rujna do studenoga 2021., preko posrednika zatražili od medicinske sestre zaposlene u Domu zdravlja Zagreb - Zapad da u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neistinito upiše kako su cijepljeni.

Nakon toga su posrednici predali medicinskoj sestri potrebne osobne podatke i najmanje 100 eura koje su prethodno pribavili od njih, a medicinska sestra je zatim u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neosnovano upisala da su te osobe cijepljene.

Na temelju tih upisa, okrivljenici su potom ishodili EU digitalne covid potvrde, dodaje Uskok.

Tužiteljstvo je u rujnu prošle godine zbog davanja mita za neistinit upis cijepljenja za covid pokrenulo istragu protiv ukupno 243 osobe, a među osumnjičenima se našao i niz osoba iz javnog života.

Uključujući današnju optužnicu Uskok je od sredine studenoga optužio sedam skupina s ukupno 86 osumnjičenih.

Za podmićivanje službene ili odgovorne osobe da unutar ili izvan granica svoje ovlasti obavi službenu ili drugu radnju koju ne bi smjela obaviti zakon predviđa zatvorsku kaznu od jedne do osam godina zatvora.