ZLOČINI PROTIV ČOVJEČNOSTI

Optuženi Kenijci premijerno pred sudom u Haagu

07.04.2011 u 10:14

Bionic
Reading

Šest političkih čelnika iz Kenije, optuženih za zločine protiv čovječnosti nakon spornih izbora 2007. godine, danas će se prvi put pojaviti pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu

Glavni tužitelj Luis Moreno Ocampo ustvrdio je u prosincu da su optuženi krivi za organizirano nasilje u kojemu je poginulo više od tisuću ljudi, a raseljeno stotine tisuća.

Osumnjičeni su zamjenik premijera Uhuru Kenyatta, glavni tajnik Francis Muthaura, bivši šef policije Hussein Ali, bivši ministar poljoprivrede William Ruto, radijski novinar Joshua Arap Sang i čelnik oporbe Henry Kosgey.

Trojica pripadaju jednoj, a trojica drugoj strani u političkom sukobu.

Prošlog mjeseca, Kenija je dovela u pitanje nadležnost Suda u Haagu, poručujući da će sama provesti istragu i suđenje. No bivša ministrica pravosuđa Martha Karua izjavila je za Reuters da lokalno suđenje nije poželjno jer bi bogata politička elita manipulirala sudom.

Sporni predsjednički izbori u Keniji rezultirali su kaosom koji je prerastao u etnički sukob između pristaša dotadašnjeg predsjednika Mwaija Kibakija i izazivača Raile Odinge. Potonji je naknadno imenovan premijerom u dogovoru oko podjele vlasti.

Muthaura, Kenyatta i Ali optuženi su za počinjenje i doprinos u ubojstvima, silovanjima i drugim nasilnim aktima protiv pristaša oporbenog Narančastog demokratskog pokreta.

Ruto, Sang i Kosgey optuženi su za sudjelovanje u ubojstvima, deportaciji i drugim zlodjelima protiv pristaša kenijske Stranke nacionalnog jedinstva.