MUP SHAREPOINT FILES

Oprez! Pojavile su se lažne e-mail poruke MUP-a; evo kako ih prepoznati i što učiniti

08.04.2020 u 13:04

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova upozorava da su se pojavile lažne poruke elektroničke pošte u ime MUP-a RH s naslovom Mup Sharepoint Files

Služba kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije zaprimila je nekoliko dojava zabrinutih građana koji su na svoje mobilne uređaje i adrese elektroničke pošte zaprimali poruke i pozive nepoznatih osoba.

Utvrđeno je da se radi o pokušajima internetskih prijevara, tzv. vishing i phishing, uslijed kojih se počinitelji lažno predstavljaju u ime tvrtki ili drugih osoba.

Koristeći trenutnu situaciju nastalu epidemijom COVID-a 19, građane pokušavaju zaplašiti ili privući lažnim izjavama kako bi od njih prikupili osobne podatke ili ih naveli da izvrše uplate na inozemne bankovne račune ili novčanike kriptovaluta.

Posebno naglašavamo da su se pojavile lažne poruke elektroničke pošte u ime MUP-a RH s naslovom Mup Sharepoint Files, koje sadrže maliciozne poveznice, a izgled navedene lažne poruke možete vidjeti u nastavku.

Policija moli građane da na navedene poruke ne odgovaraju te da se na pozive s nepoznatih inozemnih brojeva ne javljaju.

Više informacija o vishingu, phishingu i različitim oblicima internetskih prijevara, kao i savjete o tome kako se zaštititi, možete pronaći na ovoj poveznici.

Informativni letak sa savjetima o internetskoj sigurnosti u svom domu dostupan je na ovoj poveznici.