OTROVNI PAUCI

Oprez: Crne udovice vrebaju na Ipsilonu

crna udovica

crna udovica

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Uz rubnike Ininih benzinskih postaja i odmarališta na Istarskom ipsilonu u svojim se malim gnijezdima od sunca kriju crne udovice. Iako se djelatnici protiv njih stalno bore dezinsekcijskim sredstvom i metlama uklanjaju njihova gnijezda, crne udovice se svakodnevno iznova s obližnjih padina spuštaju upravo ovamo
Goran Šebelić/cropix

Goran Šebelić/cropix

Izvor: Cropix / Autor: Goran Šebelić/cropix

'Lani smo zvali Zavod za javno zdravstvo i ponovo prije nekih mjesec dana, pa su njihovi djelatnici bili na terenu, ali izgleda da tretiranje sprejevima ne garantira njihovo istrebljenje. Razgovaramo s kolegama na drugim postajama i oni nam isto kažu da nailaze na gnijezda u svojoj blizini, a ima ih dosta i po okolnom terenu, pa izgleda da im je tu neko pogodno stanište, pogotovo ovdje na Vodnjanštini', rekao je djelatnik crpke za Novi list

Voditelj Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju županijskog Zavoda za javno zdravstvo Nediljko Landeka potvrdio je da je poznato da se crne udovice najčešće naseljavaju na padinama južnog Ipsilona, iako za to nemaju objašnjenje.

'Tih pauka najčešće ima na području od Pule do Žminja, a lani smo ih nalazili sve do čvorišta Višnjan pa čak i nešto oko Buja i Novigrada, što je prvi put da su jedinke crne udovice prešle Mirnu. Ali ta su se gnijezda pojavljivala samo duž Ipsilona. Građani su već počeli dojavljivati gdje su uočili gnijezda, pa nas je prije dva dana tako zvao i gospodin iz Bala koji je naišao na crne udovice u masliniku, rekao je Landeka i dodao da je sada njihovo vrijeme parenja i zato su mužjaci, koji su inače puno manji od ženki, u njihovoj blizini.

Oni moraju čekati pravi trenutak kada će se približiti ženkama i pristupiti parenju, da ne bi završili kao njezin obrok prije vremena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi