LJUTA RASPRAVA

Oporba žestoko po Marićevoj poreznoj reformi

  • Autor: N.S./Hina
  • Zadnja izmjena 15.11.2016 21:39
  • Objavljeno 15.11.2016 u 21:39
Zdravko Marić

Zdravko Marić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

’Lokalim jedinicama uzima se dva milijarde kuna i uništava se socijalna i komunalna infrastruktura’, ustvrdio je Siniša Hajdaš Dončić (SDP) u raspravi u Saboru. Smatra da se refoma donosi bez plana, dogovora, rasprave i procjene učinaka

Optužio je vladajuće za vođenje neoliberalne ekonomske politike te upitao hoće li slijedeće biti potiho uvođenje privatizacije školstva i zdravstva.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić istaknuo je da će lokalnim samouprava biti uplaćena kompenzacija ali i da bi bilo dobro da se čim prije pošalje u Sabor i 16. zakon poreznog paketa koji se tiče financiranja lokalne samouprave.

’Vjerujem ministru Zdravku Mariću i s obzirom na najavu zakona vjerujem da će Ministarstvo dati upute županijama i općinama kako formirati proračune’, poručio je Bačić.

Izazov donijeti proračun

Dodao je kako će Vladi biti izazov donijeti državni proračun za 2017. godinu. ’S planiranim deficitom od 7 i pol milijardi kuna u ovoj godini i dodatnih 2 milijarde kuna koliko iznosi porezno rasterećenje predloženom poreznom reformom, te usprkos projiciranom rastu BDP-a u idućoj godinu, to će biti izazov za Vladu’, kazao je.

Mostov zastupnik Branimir Bunjac replicirao je Bačiću da će manjka biti puno veći od 7,5 milijardi kuna, kazavši da ministar financija Marić već priprema novo zaduženje veće od milijardu eura. ‘Sve porezne olakšice financirat će se iz vanjskog zaduživanja uz kamatu’, rekao je, ocijenivši da je pitanje vremena kada ćemo ponovno kliznuti u recesiju i kada će doći u pitanje isplate plaća i mirovina.

Zastupnici su snažno kritizirali i predloženo ukidanje porezne olakšice za kupnju prve nekretnine, ustvrdivši da je se to protivi demografskoj politici.
’Deklarativno se ova Vlada odlučila za demografiju, a već na prvom zakonu je od nje odustala’, kazala je Anka Mrak Taritaš (HNS), istaknuvši da se porezna olakšica pri kupnji prve nekretninu pokazala izuzetno dobrom mjerom.

Pupovac o nekretninama

Milorad Pupovac (SDSS) upitao je koji drugi mehanizam Vlada planira kako bi olakšala mladima da dođu do prve nekretnine.

Boris Miletić u ime Kluba IDS-a, PGS-a i LRI-a kritizirao je prijedlog povećanja PDV-a za ugostitelje, naglasivši da je ono suprotno strategiji razvoja turizima, ’Je li pošteno da samo jedan sektor plati teret reforme’, upitao je.

Branko Hrg (HDS) predložio je da se ugostiteljima pomogne na druge načine primjerice ‘skidanjem s vrata ZAMP-a’.

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) je o poreznoj reformi rekao da od nje ne očekuje mnogo.''Preambiciozno je ovo zvati poreznom reformom, jer ona to nije. Reforma traži puno dublje snažnije promjene da bi se ostvarili ciljevi', ustvrdio je.


Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!