PALMA SRUŠIO VEĆINU

Oporba zagrebačke Skupštine: Nećemo držati kvorum i sudjelovati u međusobnim ucjenama vladajućih

05.11.2018 u 18:17

Bionic
Reading

Oporba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini zatražila je u ponedjeljak, nakon što je zbog nedostatka kvoruma prekinuta sjednice, da HDZ i gradonačelnik Milan Bandić pokažu da imaju većinu u Skupštini te poručili da neće 'držati kvorum' i sudjelovati u međusobnim svađama i ucjenama vladajuće koalicije - HDZ-a, Neovisnih za Hrvatsku i stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti.

Nastavak 17. sjednica zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak popodne je prekinut zbog nedostatka kvoruma, a njezin nastavak zakazan je za ponedjeljak, 12. studenoga.

Gradski zastupnik Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) odmah je na početku sjednice tražio stanku i od gradonačelnika Bandića zatražio da se Zagrepčanima ispriča zbog prošlotjednog sastanka s predsjednikom Skupštine srbijanskog grada Jagodine Draganom Markovićem Palmom, zaprijetivši napuštanjem sjednice ukoliko isprika izostane.

Nakon stanke, Odbor za Statut, Poslovnik i propise donio je mišljenje da stanka koju su zatražili Neovisni za Hrvatsku nije bila opravdana, jer se radilo o tematici koja nema veze s točkama sjednice zagrebačke Gradske skupštine.

Nakon toga Klub BM 365 - Stranka rada i solidarnosti, Zelene liste i Narodne stranke - Reformista te Klub zastupnika Lijevog bloka zatražio je stanku kako bi razmotrili stajalište Odbora za Statut.

Kada su se zastupnici vratili u klupe, predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić utvrdio je da su prisutna samo 22 zastupnika i da nema kvoruma za nastavak sjednice.

Maras: Tražimo od HDZ-a i gradonačelnika Bandića da pokažu da imaju većinu u Gradskoj skupštini

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras rekao je novinarima da u ovom trenutku traže od HDZ-a i gradonačelnika Bandića da pokažu da imaju većinu u Gradskoj skupštini i da grad može normalno funkcionirati.

'Imamo milijun problema u gradu - i u prometu i u otpadu i sve ostalo što je vezano uz obrazovanje, opremljenost naših i škola i vrtića. To ne funkcionira zbog toga što ne funkcionira jednostavno ni vladajuća većina, a na žalost već neko vrijeme ne funkcionira na pravi način ni gradonačelnik i s te strane mislimo da je vrijeme da građani dobiju odgovornu i kvalitetnu vlast koja će raditi u njihovom interesu, a ne koja će se baviti jedino, čime se sada bavi, a to je pitanje političke trgovine i razmišljanja kako će nekoga snubiti sutra u vlastiti klub ili u vlastitu stranku', ustvrdio je Maras.

Na pitanje novinara može li se reći da je SDP 'u ovoj priči' stao protiv Bandića uz gradskog zastupnika Neovisnih za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića, Maras je rekao da to nije tako te poručio da je SDP stao na stranu građana Zagreba.

Također je ustvrdio da je Hasanbegović vjerni partner 'gospodinu gradonačelniku' s kojim je mijenjao imena trgova u Zagrebu.

'S njim je mijenjao nazive ulica i trgova u gradu Zagrebu. Oni su pajdaši i sada želimo vidjeti hoće li i dalje nastaviti raditi kao pajdaši ili Zagreb nema više većinu u Gradskoj skupštini i trebaju mu novi izbori', rekao je predsjednik zagrebačkog SDP-a Maras, dodavši da SDP to želi.

Mrak-Taritaš: Kad vidimo kojih je tih 26 zastupnika, mi ćemo se vratiti

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš podsjetila je da je u Gradskoj skupštini 51 gradski zastupnik, što znači da je njih 26 većina. Rekla je da je dio vladajućih napustio sjednicu, a da bi se sjednica mogla nastaviti gradonačelnik, odnosno vladajući, trebaju vidjeti kojih su tih 26 ruku koji daju podršku Bandiću na način koji upravlja gradom.

'Kad vidimo kojih je tih 26 mi ćemo se vratiti i kao što smo dosad konstruktivno sudjelovali u radu Gradske skupštine, sudjelovat ćemo i nadalje jer nam je interes građana iznad svega. Svi imate prilike vidjeti da ne funkcionira otpad, da ne funkcionira promet. Mi želimo da to funkcionira ali jednako tako došlo je vrijeme da vidimo kojih je tih 26 ruku koji stoji iza načina upravljanja gradom gospodina Bandića", rekla je Mrak-Taritaš.

Tomašević: Neka sami to riješe ili neka gradonačelnik kaže da nema više većinu u Skupštini

'Koalicijski partneri se konstantno svađaju, neka sami riješe to ili neka kaže gradonačelnik da nema više većinu u Skupštini i da se radi na drugačiji način. Mi sigurno nećemo sudjelovati u tome da držimo kvorum u Skupštini i na taj način sudjelujemo u međusobnim svađama i ucjenama koje imaju koalicijski partneri - HDZ, Neovisni za Hrvatsku i 'Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti', kazao je novinarima u ime Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević.

U ime Kluba gradskih zastupnika HSLS-a i Nezavisne liste Zagreb Darko Klasić ustvrdio je da Gradska skupština nema osiguranu većinu.

'HSLS neće sudjelovati u političkoj trgovini i drago nam je da će se u ovih nekoliko dana raščistiti stvari u zagrebačkoj Skupštini koja je nastala na umjetni način, političkom trgovinom. Da vidimo hoće li se principijelno stati iza politike koju vodi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ili će nam slijediti novi izbori', kazao je.