DJELOMIČNI REZULTATI

Oporba u Gani osudila izbornu prevaru

09.12.2012 u 20:17

Bionic
Reading

Oporba u Gani odbacila je u nedjelju djelomične rezultate prema kojima je dosadašnji predsjednik John Dramani Mahama pobjednik predsjedničkih izbora od petka, upozoravajući na sustavnu prevaru, prije službena proglašenja rezultata

Oporba je objavila da je izborni pobjednik njezin kandidat Nana Akufo-Addo. Ranije su djelomični službeni rezultati govorili o poravnatoj borbi dvojice glavnih kandidata a privatna televizija dala je laganu prednost dosadašnjem predsjedniku Johnu Dramaniju Mahami.

Gana, novi proizvođač nafte čije je gospodarstvo u punom zamahu, imala je dosad reputaciju stabilne demokracije u srcu turbulentne zapadne Afrike.

Mahama (54) je preuzeo vlast u srpnju ove godine nakon smrti Johna Atte Millsa kojemu je bio zamjenik. Akufo-Addo, odvjetnik i sin nekadašnjeg predsjednika, kandidirao se za predsjednika drugi put, sa 68 godina, nakon što je izgubio za manje od jedan posto 2008.

Vanjski promatrači Commonwealtha, Cedeao i lokalne skupine CODEO složili su se u ocjeni glasovanja koje se odvijalo u petak i subotu proglasivši ga mirnim i transparentnim.

‘Imamo dovoljno konkretnih dokaza da je predsjedničke izbore 2012. osvojio naš kandidat Nana Akufo-Addo’ nasuprot dosadašnjem predsjedniku Johnu Dramaniju Mahami, tvrdi oporbena Nova patriotska stranka u priopćenju.

‘Ustanovili smo sustavnu prevaru u kojoj je znatan broj glasova dodan kandidatu vladajućeg Nacionalnog demokratskog kongresa a oduzet kandidatu Nove patriotske stranke’, osudila je oporba.