izvješće za 2022.

Oporba prozvala HRT: 'Nije jasno u što ste uložili novac građana?

22.05.2024 u 18:53

Bionic
Reading

Saborska oporba izrekla je u srijedu niz zamjerki na Izvješće o radu Hrvatske radiotelevizije (HRT) u 2022., tvrdeći da je manjkavo, netransparentno i kosi se s uzusima izrade izvješća modernih javnih servisa, HDZ se s tim ocjenama ne slaže

U Izvješću je sažeto sve što je bitno za rad javnog servisa, uzvratio je oporbi Goran Ivanović (HDZ).

No, Urša Raukar Gamulin (Možemo) tvrdi da iz Izvješća nije jasno u što je HRT uložio novac hrvatskih građana i s kojim učinkom, te pozdravlja nalog Nadzornog odbora HRT-a glavnom ravnatelju da se pripremi novi format izvješćivanja.

SDP neće podržati ovo izvješće, najavljuje Sabina Glasovac i navodi nekoliko razloga za to, među njima i taj što se nastavlja trend HRT-a da se bavi tužbama, da se novcem poreznih obveznika financiraju sudski postupci te da dobar dio zaposlenika nema plaću „dostojnu čovjeka“.

Oporba proziva HDZ da je „stavio šapu“ na javni servis, da je favoriziran u njegovim programima. HDZ te prozivke odbacuje, a Ivanović ističe kako „brojke govore“ da u političkim emisijama dvije trećine pripadaju oporbenim, a trećina HDZ-ovim zastupnicima.

„Između HRT-a i HDZ je jedna lijepa koruptivna sprega“, tvrdi Dalija Orešković (DOSIP) koja drži da ne bi bilo loše da se na matičnim saborskim odborima pokrene rasprava o izmjenama Zakona o HRT-u.

Izmjene tog zakona, kao prvi korak promjena, zagovara i Nino Raspudić (NZ) koji kaže kako je sadašnjim zakonom sva moć u rukama glavnog ravnatelja, dok su NO i Programskom vijeće razvlašteni.

Glavnim problemom što je HRT u „ovako jadnom stanju“, Josip Jurčević (NZ) označava način upravljanja. Kriza upravljanja HRT-om nije počela u ovom mandatu, ali razdoblje od 2018. je jedno je od najgorih, što se simbolički očituje u sudbini dvaju ravnatelja HRT-a, jedan je zbog korupcijskih radnji završio u zatvoru, a drugi je osnovano sumnjiv za sudjelovanje u tim radnjama, izjavio je.

Oporba: HRT bivšoj Švebovoj tvrtki isplatio više od 700.000 eura

Apostrofiraju to i drugi oporbeni zastupnici, navodeći kako je HRT od kada mu je ravnatelj Robert Šveb njegovoj bivšoj tvrtki Robago isplatio više od 700 tisuća eura mimo zakona o javnoj nabavi.

Hoće li Šveb nakon epizode ravnateljevanja svoju tvrtku pokloniti ministrici ili se vratiti u nju i uživati plodove suradnje s HRT-om, zapitala se Mirela Ahmetović (SDP) koja kao i Marijana Puljak (Centar), proziva resornu ministricu kako nije reagirala na upozorenja da se na HRT-u novac troši na razne „dubiozne“ načine.

Oporba naglašava i kako u Izvješću za 2022. nedostaju podaci o gledanosti, slušanosti i dosegu programa HRT-a, o povjerenju u HRT, te kako je neprihvatljivo da se tek sada našlo na raspravi.

Jurčević pak naglašava kako 85 posto HRT-ovih prihoda od 1, 3 milijardi, čine pretplata „što je zastarjeli model koji će prije ili poslije izumrijeti“. Šest posto prihoda je od oglašavanja, a samo 2 posto od komercijalnih djelatnosti što je katastrofa, istaknuo je.

Veljko Kajtazi (Klub nacionalnih manjina) HRT-u zamjera da o manjinama izvještava prigodno, po potrebi, u zasebnim emisijama.

Iako ima pomaka, nedostaje manjinskih tema u udarnim terminima, kaže zastupnik i kao dobar primjer ističe nedavno emitirani film Romi u Domovinskom ratu.

sve osim nogometa