katastrofa u zdravstvu

Oporba podržava liječnike: 'Štrajk je jedini put do dijaloga s vladom'

29.03.2023 u 14:57

Bionic
Reading

Oporbene stranke u srijedu su dale potporu najavljenom štrajku liječnika i medicinskog osoblja, ističući kako problem nisu samo plaće liječnika nego i uvjeti rada i radno-pravni status, uz upozorenje da je zdravstveni sustav pred slomom.

„Podržavamo štrajk liječnika i divimo se koliko su izdržali u uvjetima u kojima rade, ako uzmemo u obzir da se zdravstveni sustav urušava, a država ne čini ništa", izjavila je Sabina Glasovac (SDP).

Naprotiv, dodala je, servira zdravstvenu reformu koja to zapravo nije i protiv koje su se digli svi oni koji bi je trebali provoditi – liječnici, medicinske sestre, tehničari i ostalo osoblje u bolnicama.

Položaj liječnika nikad teži

Činjenica je da je položaj liječnika nikad teži i da veliki broj mladih liječnika odlazi u druge zemlje zbog boljih uvjeta rada, naglasila je.

Ocijenila je da će za nekoliko godina pola milijuna hrvatskih stanovnika ostati bez obiteljskog liječnika.

Već sada pola milijuna žena nema primarnu ginekološku zaštitu, a veliki broj djece nema pravo na primarnu pedijatrijsku zaštitu, upozorila je.

Reforma liječnicima nije odgovorila na ključna pitanja – kako ih administrativno rasteretiti, osigurati im normalne uvjete rada i pružiti materijalnu i svaku drugu satisfakciju da ostanu u Hrvatskoj i budu motivirani liječiti naše ljude, ocijenila je Glasovac.

Zahtjevi utemeljeni

Davorko Vidović (Socijaldemokrati) poručuje da i njegova stranka podržava štrajk jer sve zahtjeve liječnika smatra utemeljenima.

„Očigledno je da reforma zdravstva koju ministar Beroš najavljuje neće riješiti probleme zbog kojih liječnici idu u štrajk i krajnje je vrijeme za sustavna, a ne parcijalna rješenja”, istaknuo je.

Božo Petrov (Most) je kazao da ne zna što može biti veće upozorenje i veći signal za Vladu nego da svih pet sindikata i udruga u liječničkoj struci govori kako je stanje nesnosno, izlaze na prosvjed i sad najavljuju štrajk.

  • +32
Prosvjed liječnika Izvor: Pixsell / Autor: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Stanje katastrofalno

Vlada pokušava to proglasiti političkom igrom, ali to nije politička igra jer je stanje u zdravstvu katastrofalno, ustvrdio je.

Pet glavnih udruga govori o tome i iznose jasne podatke da svaki treći liječnik odlazi, da trenutačno nedostaje preko dvije tisuće liječnika i četiri tisuće medicinskih sestara, a trenutačno su neki pacijenti preko 600 dana na listi čekanja za preglede, upozorava.

„Stanje se samo pogoršava i Vlada bi se trebala osvijestiti inače ćemo imati kolaps i slom zdravstvenog sustava. Ovdje nije riječ samo o plaćama nego o uvjetima rada i radno-pravnom statusu liječnika, koji su odradili preko tri milijuna prekovremenih sati”, istaknuo je Petrov.

Ivana Kekin (Zeleno-lijevi blok) također podržava najavu štrajka.

Štrajk je jedini put do dijaloga s vladom

Dodaje da je očito da liječničke udruge imaju dojam, i on je točan, da je štrajk jedini način da uspostave dijalog s Vladom i Ministarstvom, da dovedu vladajuće za stol i počnu normalno razgovarati o svojim zahtjevima.

„Očito je i da razgovori s ministrom nemaju baš smisla jer on puno obećava, koristi jako lijepe riječi i za razliku od svog prethodnika ne posklizne se na izjavi da 'jedan svećenik vrijedi dvadeset liječnika'."

Ali ono što ministar Beroš govori i što radi je u izrazitom raskoraku i netko bi čak pomislio da imamo dva, a ne jednog ministra”, smatra Kekin.