traži razumijevanje

Butković: Nema potrebe za štrajkom liječnika

29.03.2023 u 13:13

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Oleg Butković izjavio je u srijedu, komentirajući najavljeni štrajk liječnika, da za štrajk u ovom trenutku nema potrebe te vjeruje da će s obje strane biti razumijevanja i doći do konkretnog dogovora

Ministar zdravstva će i dalje razgovarati s liječnicima, rekao je Butković koji je sudjelovao u Opatiji na hrvatsko-slovenskom poslovnom forumu o graditeljstvu.

"Mislim da vremena nisu idealna. Kada govorimo o mjerama i standardu svih hrvatskih ljudi, a onda i liječnika, mislim da radimo velike stvari. Veliki izazovi su bili i ostaju pred nama, tako da vjerujem da će biti razumijevanja s jedne i druge strane da dođe do konačnog i konkretnog dogovora", rekao je Butković.

Pet krovnih liječničkih udruga u utorak je najavilo štrajk

Pet krovnih liječničkih udruga u utorak je najavilo štrajk zbog problema u zdravstvu, a predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić poručio je kako očekuju sastanak s premijerom Plenkovićem i da se on osobno uključi u rješavanje problema.

Premijer je jutros, gostujući na Hrvatskom radiju, izjavio kako su plaće, posebno u zdravstvenom sektoru, "rasle više nego ikad". Najavio je da će se provjeriti sve plaće u zdravstvu u centralnom obračunu plaća, nastaviti razgovor i tražiti rješenja. Nije konkretno odgovorio hoće li primiti udruge na razgovor, rekavši da je to zadatak ministra zdravstva Vilija Beroša.

"Od 2016. osnovica plaća je narasla za trideset i nešto posto uz različite druge dodatke. Plaće u zdravstvu su rasle više nego ikad. Razumijem da postoje različite kategorije i da oni koji imaju manje gledaju da neki u tom sustavu imaju puno više", rekao je Plenković.