nestvarna sporost

Oporba podnijela interpelaciju zbog 'katastrofalno manjkave obnove'

13.01.2023 u 13:00

Bionic
Reading

Saborska oporba u petak je, na inicijativu čelnice Glasa Anke Mrak Taritaš, u proceduru uputila interpelaciju o radu Vlade vezano uz obnovu Zagreba i Banije, uz ocjenu kako je riječ o katastrofalno manjkavoj obnovi koja ide puževim korakom, za što odgovornim smatra Plenkovića

Kako je Mrak Taritaš napisala u tekstu interpelacije o radu Vlade u vezi s provedbom obnove nakon potresa koji je pogodio Grad Zagreb i okolicu 22. ožujka te potresa koji su pogodili Baniju/Banovinu 28. i 29. prosinca 2020., oporba je podnosi zbog 'katastrofalno manjkave provedbe procesa obnove zbog koje je u područjima pogođenima potresima značajno narušena kvaliteta života građana te ugrožena njihova sigurnost'.

„Gotovo tri godine od zagrebačkog i više od dvije godine dana od potresa na Baniji potpuno je jasno da sustavne obnove nema ili ide puževim koracima. Za tu činjenicu najodgovorniji je predsjednik Vlade Andrej Plenković, kao i svi resorni ministri te ostali dužnosnici koji su zaduženi za provedbu obnove", navodi se.

Fijasko za anale političke povijesti

Nesposobnost Vlade i fijasko koji predstavlja obnova nakon potresa u Zagrebu i Baniji, doda je se, rijetko su zabilježen slučaj neuspjeha. Razmjeri tog neuspjeha ući će u anale političke povijesti Hrvatske i Europe”, navodi se u obrazloženju interpelacije. Ističe se i da je, prema Izvješću o provedbi Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije iz prosinca 2022., do sada izgrađeno šest zamjenskih obiteljskih kuća, a u tijeku je izgradnja 86 zamjenskih obiteljskih kuća, od čega je devet donatorskih.

Anka Mrak Taritaš Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Dovršeno je i 12 konstrukcijskih samoobnova, od čega 10 obiteljskih kuća i 2 višestambene zgrade te 2 organizirane nekonstrukcijske obnove zgrade. Pritom treba napomenuti da je za gradnju zamjenskih obiteljskih kuća podneseno 1453 zahtjeva, a za organiziranu konstrukcijsku obnovu 7228 zahtjeva.

Koliko se može napraviti za godinu dana?

Od Vlade se traže i odgovori koliko je tipskih obiteljskih kuća potrebno izgraditi, koliko će se obnavljati pojačanjem konstrukcije, a koliko cjelovitom obnovom konstrukcije te cjelovitom obnovom zgrade, koliko je zgrada porušeno, a koliko je još zgrada potrebno porušiti. Oporba Vladu pita i koliko građevinska operativa može za godinu dana izgraditi kuća, koliko je radne snage potrebno, koliko sredstava i kako će se osigurati te koliko godina će trajati obnova, a slična pitanja upućuje i za zgrade javne namjene.

„Vlada mora odgovoriti na pitanje koliko je sredstava iskorišteno i kako planira potrošiti cijeli iznos prije roka. Ostane li tih više od milijardu eura pomoći za štete od potresa neiskorišteno, to će biti izravna posljedica nesposobnosti ove Vlade”, ističe se u interpelaciji. Oporba predlaže zaključak kojim „Hrvatski sabor utvrđuje da postoje katastrofalne manjkavosti u provedbi obnove nakon potresa koje su bitno su negativno utjecale na živote građana pogođenih potresom, ali i na sigurnost svih ostalih građana zbog neobnovljenih višestambenih građevina te građevina javne namjene”.

Vlada mjesečno treba obavještavati Sabor o obnovi

Usto, obvezuje se Vlada da u roku od 15 dana obavijesti Sabor o dosadašnjem tijeku procesa obnove, odgovori na sva pitanja postavljena u interpelaciji te da jednom mjesečno obavještava Sabor o stanju procesa obnove, mjerama koje se provode i planovima za predstojeće razdoblje. Nužnih 16 potpisa za upućivanje interpelacije u proceduru dali su zastupnici SDP-a, Socijaldemokrata, Možemo i Mosta, a Mrak Taritaš očekuje da će im se pridružiti i ostali iz oporbe.

„Ako vladajući prihvate zaključak iz interpelacije, onda postoji malo svjetlo na kraju tunela da će se obnova ubrzati. Ako ne prihvate, to samo znači da će se pričati, a neće se raditi”, poručila je jučer Mrak Taritaš.Nino Raspudić kazao je da Most konstruktivno surađuje u svim oporbenim inicijativama jer ovo što se događa oko obnove je katastrofa.

„Ovo je farsa i bilo bi smiješno da nije tragično i da nije svijesti o tisućama ljudi u kontejnerima u zrakotijesnom prostoru koji treću zimu žive na Banovini i činjenice da je u godinu dana izgrađeno samo šest zamjenskih kuća”, izjavio je Raspudić u Saboru.