HDZ TESTIRAO SDP

Oporba odbila Reinerov prijedlog, o Vladi raspravljaju svi zastupnici

18.01.2016 u 13:41

  • +6

Predsjednici klubova uoči sastanka s predsjednikom Sabora Reinerom

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

O novoj Vladi i njenom programu u petak će moći raspravljati svi zastupnici. Tako je odlučeno na današnjem sastanku predsjednika Sabora Željka Reinera s predstavnicima saborskih klubova. Naime, oporbeni klubovi na sastanku su odbili Reinerov prijedlog da se rasprava ograniči samo na klubove

Da oporba nije pristala na Reinerov prijedlog, novinarima je nakon sastanka potvrdio predsjednik SDP-ovog Kluba zastupnika Igor Dragovan.

'Smatramo da ne treba prekršiti demokratsku praksu koja je bila u parlamentu, prema kojoj se o svakoj vladi od Račana do Milanovića potpuno otvoreno i bez ograničenja raspravljalo u Saboru. Većinski kolege iz opozicije su na tom tragu da nema ograničenja u raspravi. Sjednica će trajati onoliko koliko bude trajala, ovisno o tome koliko zastupnika bude sudjelovalo. Što se nas tiče u opoziciji, niti smo odgovorni niti smo birali termin sjednice. Ona se mogla održati u srijedu, četvrtak, a ne u petak, zadnji dan prije vikenda', kazao je Dragovan.

Da oporbeni klubovi nisu prihvatili to da se raspravlja samo po klubovima, potvrdio je i sam predsjednik Sabora Željko Reiner.

'Budući da SDP to nije prihvatio, a onda ni neki drugi oporbeni klubovi, onda ćemo postupati po Poslovniku. Ono što sam samo pledirao, zapravo apelirao na sve klubove je da se radi dostojanstva Sabora pokuša to svesti na razumnu mjeru, jer ako se to produži do ponoći, onda će primopredaja Vlade biti negdje u dva sata u noći. Nisam siguran da će to pridonijeti bilo kome, a ponajmanje kvaliteti rada niti Sabora niti Vlade. Odgovornost je na svakom klubu, na svakoj stranci, želi li konstruktivno doprinijeti radu Sabora ili možemo od toga napraviti nešto drugo, što mislim da nikome nije od interesa', kazao je Reiner.

HDZ-ov Ivan Šuker 'u dubini duše' bio je svjestan da će oporba odbiti Reinerov prijedlog. 'To sam očekivao jer oni koji više nisu vladajući borili su se za to da u Poslovnik stave odredbu po kojoj se za pojedine točke može dogovoriti da o njima raspravljaju samo klubovi. Ovo je bio tekst njihove demokratičnosti kada su na vlasti i kada su u oporbi. U dubini duše smo bili svjesni da oni to neće prihvatiti. Još jednom su pokazali da su slagali Poslovnik zbog sebe i da ga se na prvoj točki ne žele držati. Nama je u interesu da se raspravlja u Saboru i da javnost vidi što predlažu Domoljubna koalicija i Most, a čut ćemo i sve silne hvalospjeve s druge strane koji nemaju matematičku podlogu', kazao je Šuker.

Na pitanje bi li HDZ pristao da o Vladi raspravljaju samo klubovi da je kojim slučajem njegova stranka u oporbi, Šuker podsjeća na raspravu prilikom potvrđivanja Milanovićeve vlade.

'Zadnji put smo se dogovorili da mogu raspravljati samo klubovi i nekoliko zastupnika, a tada sam ja govorio u ime kluba. Mi koji smo dulje ovdje sjećamo se kako se tko ponašao. Podsjećam još jednom na odredbu Poslovnika koju su oni ugradili i koja je u zadnje četiri godine primjenjivana samo jedanput', kazao je Šuker.

Današnji dogovor komentirao je i potpredsjednik Mostovog kluba zastupnika Ivan Kovačić, uvjeren da će Vlada biti potvrđena u roku. 'Neće se osporavati pravo nijednom saborskom zastupniku da postavlja pitanja i otvori raspravu o povjerenju Vladi i formiranju Vlade - tako ćemo se ponašati na sjednici. Nadamo se da se rasprava neće previše oduljiti ako svih 150 zastupnika bude odugovlačilo sjednicu pitanjima', rekao je Kovačić.